Besök i Basel (del av fas 3)

Sagt och gjort. Nyfikna och förväntansfulla reste vi med kort varsel till Basel helgen den 22-24 november. Med vår begränsade kännedom om stan hamnade vi i stadens nordöstra delar, i stadsdelen Kleinhüningen nära gränsen till både Tyskland och Frankrike och nära Jennies kommande arbetsplats. I hotellet som var inrymt i ett av stadens finare gallerior hade vi bokat en minilägenhet med två rum. I hotellpriset ingår kollektivtrafik hela helgen men inte frukost. Detta var nog första gången vi kom i kontakt med Baselbornas stolthet över stadens kollektivtrafik. Sedan dess har det återkommit nästan som ett mantra: Hur bra kollektivtrafiken är, hur lätt det är att åka, hur barnen tar spårvagn till skolan, hur man inte behöver bil, hur punktlig trafiken är och hur bra de kollektiva transporterna fungerar. I mina erfarenheter av Basels kollektivtrafik, BVB, så här långt finns inget som motbevisat detta.

Det är ju alltid speciellt att komma till en ny stad, och inte mindre så när man skall besöka en stad till vilken man kanske skall flytta. Det var därför en tämligen spänd familj som på lördagen lämnade hotellet för att ta spårvagnen några hållplatser mot centrala delarna av Basel. Staden är inte jättestor, men centrumet känns väsentligt större och innehållsrikare än t ex Uppsala eller Malmö som invålarmässigt är jämförbara. På en lördag hann vi  promenera runt i de centrala delarna som KleinBasel, GrossBasel (Gamla stan), Münster och områdena kring universitetet respektive teatern. Det råder ingen tvekan om att Basel är en centraleuropeisk stad med gamla anor (första bosättningarna skedde före år 0 på Münsterkullen). Det är i huvudsak en ganska kuperad stenstad, men snarare med Hansa- än med alpkänsla. De centrala delarna, Gamla stan, är belägen främst väster om Rehn och består av täta och oregelbundna kvarter där man rör sej bäst till fots. Sammantaget en fin och genuin känsla med fina gamla stenbyggnader, spårvagnar, en hel del offentlig konst och museum och en del intressant shopping.

Ursprungligen var KleinBasel (öster och norr om Rehn) den lite fattigare delen av centrala Basel men idag finns flera av de trevligare stadsdelarna här. Vad gäller stadsdelar att eventuellt bo i fastnade vi lite för stadsdelarna Clara och Klybeck på KleinBaselsidan. Multikulturellt, många mindre restauranger och caféer och ett närvarande gatuliv.

På söndagen är väldigt mycket stängt i Basel. Det kan låta löjligt, men det gav mej först en usel känsla, som om vi var i en underutvecklad och trist stad. Men istället blir det en mysig dag med familjeaktiviteter: Vi undviker det berömda Basel Zoo för det lugna parkområdet och djurparken Lange Erlen. På eftermiddagen testar vi att ta spårvagnslinje 10 till franska byn Leymen. Vi hade bara tänkt att ta oss dit, ta en familjeselfie och sedan åka tillbaks till stan men väl på plats såg vi ett anslag om Château de Landskron, ett 1200-talsslott vi letade upp. På vägen ner för berget genom byn mötte vi flera bybor som mötte oss med ”Bonjour”. Vi tog med oss den fina känslan när vi åkte tillbaks mot middag inne i Basel.

Under måndagen besökte vi tillsammans med Katja tre olika internationella skolor och ett antal stadsdelar och förorter som skulle kunna bli vårt framtida bostadsområde. Katja är en del av paketet som Jennies framtida arbetsgivare erbjuder. Hennes uppgift är att guida oss och hjälpa oss komma till rätta i Basel. Hon sköter sitt jobb med den äran.

Utöver Katjas guidning har Jennie under helgen träffat en skattejurist och jag har fått träffa Annie vars företag är specialiserade på att hjälpa nyanställdas respektive (d v s jag) att få tag på ett jobb.  Detta är båda tjänster som ingår i Jennies kontrakt.

När Katja på kvällen lämnar oss på flygplatsen (som faktiskt ligger i Frankrike och delas med Mulhouse (FRA) och Freiburg(GER)) är det ett trött men belåtet gäng som spenderar en sista timme i Star Alliances lounge.

När man ser tillbaks på helgen så är det med en bra känsla i magen. Basel har en bra, trevlig, vacker stadskärna med mycket att se och göra och även de närmsta omgivningarna har en hel del att erbjuda. När man sedan befinner sej i centrala Europa är det dessutom nära till väldigt mycket.

Utan att berört kärnfrågan, elefanten i rummet, så var vi positiva till flytt alla tre.

 

Rehn går mitt igenom staden:

IMG_2552  IMG_2549 IMG_2554

 

Stadshuset:

IMG_2556 IMG_2610

 

Uppe på Münsterkullen:

IMG_2570 IMG_2564 IMG_2565

 

Uppe vid Universitetet och stadsporten:

IMG_2576 IMG_2577 IMG_2578

 

Tinguelyinstallation vid teatern:

IMG_2586

 

Söndag och utflykt till Leymen och Château de Landskron:

IMG_2611IMG_2616IMG_2627IMG_2613IMG_2628    IMG_2618

 

Annonser

2 reaktioner på ”Besök i Basel (del av fas 3)

  1. Ping: Ett år sedan vi besökte Basel | BaselPappa

  2. Ping: Toleranszonens förtydligande | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s