Ostfondue på Barfusserplatz (del av fas 3)

Efter besöket i Leymen, testade vi den klassiska Schweiz-klassikern Ostfondue på en liten bar/restaurang precis nedanför Barfusserplatz som vi hade tittat ut dagen innan. Jag minns det som ett mindre fristående hus i 2-3 våningar, men det kan lika gärna bara vara gaveln på huset, kanske en tillbyggnad. Insidan är gemytlig, men ganska sliten och söndagen som vi är här är bara entrévåningen som ligger ett par trappsteg ner öppen. Rummet är rustikt inrett, sparsamt upplyst och rymmer en rejäl bardisk och plats för 5-6 sällskap kring olika stora bord. Trots att vår familj sticker ut rejält bland de övriga gästerna gör man gärna plats åt oss, och när vi satt oss är stället nästan fullt. Ett par diskreta sällskap övertrumfas av de två sällskapen närmast dörren:

Vid ett litet bord bredvid oss avslutar en dotter i 25-årsåldern och hennes berusade moder med en hund av kamphundstyp en enklare måltid med flera glas vitt vin. Det finns ju många olika sätt att tillbringa familjedagen och detta känns väl inte som det bästa och dottern är uppenbart obekväm över moderns agerande. Hon skäms bland annat för att hennes mamma pratar högt och stökigt, trillar av stolen och tappar pengar över golvet.

Vid ett runt bord precis innanför dörren sitter några av ställets stammisar i tidiga medelåldern iklädda FC Basels färger. Oklart om dom varit på fotboll idag, men mycket tydligt att dom druckit några öl. Dom är glada och lite högljudda när dom pratar med varandra och och med personalen eller när dom nästan förorättade konverserar nya gäster som kommer in på baren och inte hälsar på dom omgående. Sällskapet sprider trevlig stämning i hela baren och får då och då sällskap vid sitt bord av någon ur personalen eller nya gäster i varierade åldrar.

Det är ändå något överraskande att se hur populärt ostfonduen är. På en majoritet av borden står en liten gryta med varm trögflytande ost intill en korg med ljust bröd skuret i grova kuber. Snart även på vårt bord. En liten gryta med kryddad smält ost och en en trangiakökslik värmeanordning undertill. I min mening är det klart överskattat som måltid betraktat: äta sej mätt på smält ost och ljust bröd? Dock tjänar det bra att samlas kring som enklare tilltugg till öl eller vin. Med det sagt hade vi en trevlig middag trots vi inte avslutade fonduen. Vi lyckades äta oss mätta av den väldigt goda Carabonara som blev över när LG ätit sej mätt.

Det kändes som en bra och genuin Baselupplevelse!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s