Att rensa huset är ett helvete (del av fas 6)

Om man skall minska sin packning med 30 kubikmeter är det givetvis rätt att börja med de största grejerna, möbler som ensamt kan utgöra 2-3 kubik. Men även kläder, skor, skivor, böcker, leksaker och andra prylar behöver en rejäl genomgång. Det är ett omfattande och tidskrävande jobb där man åtminstone delvis måste vara mycket noggrann. Som tumregel tänkte jag att man rensar bort 50% inom alla områden.

När man har bott med gott om plats i  6,5 år så kan man vara säker på att packningen brett ut sej. Nu är det tid att komprimera, sälja, ge bort och slänga; i den ordningen. Med ett så tydligt reduktionskrav blir det ett lätt beslut att komprimera samlingen av t ex CD och DVD med hjälp av pärmar. Det är också nu man (alltså jag) tar beslut om att avyttra en stor mängd av gammal kurslitteratur som man (alltså jag) inte ens tittat åt sedan förra årtusendet.

Kläder och skor var ganska lätt att gå igenom. En del har tyvärr blivit för litet över tiden, men kommer med hjälp av goda vänners omsorg göra nytta för någon som verkligen behöver det.

Böcker är ett kapitel för sej. Vi gillar böcker. Vi har mycket böcker. Vi kan inte ta med allt, men även om vi gör oss av med mycket så blir det mycket över. Dom som köpt #GulaHuset har låtit oss spara 10 flyttlådor med böcker här. Det kändes först väldigt härligt och vänligt, men på detta sätt gör vi kanske inte riktigt hela rensningsjobbet. Kanske gör vi oss själva en otjänst här?

Sammantaget är det ett omfattande och känslomässigt arbete. Den kombinationen gör att det blir tidskrävande och utmattande. Att välja vilka av dotterns teckningar av familjen som skall sparas och vilka som skall slängas. Vilka grejer och hur mycket från barndomen skall man spara? Hur skall man göra med slitna favoritskor man fortfarande använder? Vilka barnböcker och leksaker från LG skall sparas till L?

Gränsen mellan vad man skall spara och vad man skall göra sej av med är inte fast. En del saker man först tänkt att spara får sedan gå när gränsen successivt förflyttas. Det gäller t ex vår matsalsmöbel. Vi blir nog inte ”klara” med detta utan vårt arbete kommer nog först avbrytas när flyttgubbarna kommer den 29:e.

I en tidsålder där shopping blivit ett nöje och compakt living blivit en konstform har ”att rensa huset” blivit ett helvete.

Några av mina värsta sparsynder (som nu åker):

  • Kompletta Filofaxblad från flera år på slutet av 1990-talet
  • En stor mängd av mina gamla tentor från LiU
  • Armband och badgar till alla musikfestivaler jag besökt
  • Medlemskort och årskort till IFK Göteborg, Supporterklubben Änglarna och till Ullevi (Nya, Gamla och Gamla)

Tveksamheter som får stanna (fortsatta synder?):

  • Samtliga grundskolebetyg
  • Min samling av Svenska MAD
  • En liten samling av fotbollsbiljetter (Samt till Michael Jackson på Eriksberg i juni 1988)
Annonser

En reaktion på ”Att rensa huset är ett helvete (del av fas 6)

  1. Ping: Helvetia | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s