Ingenting här och ingenting där (del av fas 6)

Jag minns känslan när jag flyttade från Göteborg till Linköping 1994 för att plugga: Man lämnar den trygga vardagen bakom sej, rycker upp sej med rötterna men utan att rötterna ännu har fäste någon annan stans.

Samma sak gäller nu, men i än högre utsträckning nu när man flyttar mellan två länder. Själva uppryckningen går förvånansvärt lätt. På jobbet, i barnens skola och förtroendeuppdrag i föreningar. Man blir informellt entledigad i samma ögonblick som man berättar om sina flyttplaner. Utfasningen vad gäller uppgifter och ansvar är nästan omedelbar. Det spelar ingen roll hur mycket övertid man haft eller hur mycket engagemang man investerat i jobb- eller privata projekt.

Jag kommer fram till att det är en kombination av framför allt två anledningar som gör uppryckningen så snabb: riskminimering och att inte vilja besvära personen i fråga (just nu mej).

Riskminimeringen handlar ju om att den som ansvarar (chefen på jobbet eller övrig styrelse i förtroendeuppdrag) kommer få ta ansvaret om den som flyttar fallerar, ger upp eller inte hinner gå i mål. Och snarare än att ses som en misstroendehandling är det därför en fråga om riskminimering.

Att inte besvära, är en mjukare faktor som handlar om att den ansvarige förmodligen känner sej obekväm i att föreslå och/eller göra en deal med den person skall skall lämna.

Är man rotlöst nu då? Ja, kanske är vi det just nu. Vi har ingen tidigare relation till Basel och känner ännu inte någon som bor där. Och än så länge vet vi väldigt lite om livet och samhället där. Nu är det upp till oss att få ner rötterna i jorden och precis som när jag flyttade till Linköping en gång i tiden så kommer vi att lösa det även i Basel.

Slutligen vill jag dela med mej av ett fint besked vi fick igår: Vår rensning gör jobbet. Vi befinner oss nu på gränsen av de 30 kubiken vi behövde göra oss av med för att slippa betala extra i flytten. Hela rensningen har varit ett nyttigt reningsarbete, vår katarsis. Ändå fortsätter vi rensningen i de återstående rummen: kök, matkällare och tvättstuga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s