Första dygnet i Basel

Så har äventyret äntligen börjat. Igår när vi kom fram till Basel nollställdes allt efter de senaste dagarnas accelererande press. Vi hann nog med allt vi behövde, inte mer, men det vi behövde innan vi kom till Landvetter. Omtumlade och på väg och där vi var kunde vi inte göra något mer.

Ett byte senare landade vi på den lilla enkla och inte speciellt imponerande EuroAirport som ligger i Frankrike men tjänar Basel, Mulhouse och Freiburg. En bilresa senare är vi äntligen i vår lägenhet på Erlenmattstrasse 12. Trots att timmen är sen och dagen varit lång är adrenalin- och aktivitetsnivån hög. Vi springer runt, packar upp, installerar oss och tramsar om vart annat. Till slut kommer vi dock ner i varv och LG somnar. Jag och Jennie sitter uppe en bra stund till. Men även så händelserika dagar som dessa har ett slut.

Bortsett från tidig grötservering till L och omsomning så tar hela familjen en välbehövlig sovmorgon denna lördag. Vi vaknar upp i vår inredda lägenhet som snarast ger hotellkänsla än här-bor-vi-känsla. Kanske blir det helt annorlunda när vi får hit våra två kubik till veckan. Med lite mer av våra saker kommer hela stället nog att kännas mer som vårt.

Frukost, mer uppackning, installering och olika personliga behov gör att vi har lite svårt att komma ut. Nu när vi har tid för det, så är vi också lite slagna av förkylningar. Faktum är att hela familjen utom jag hostar, nyser och/eller har ont i halsen.

Det blir en enklare promenad i omgivningarna och ner mot stan. Denna dag tar vi oss ner till Clara (fortfarande på KleinBasel-sidan) och ut på Mittlere Brücke över Rhen. Efter fika behöver vi göra en rejäl shoppingsväng för att komplettera vårt nya hem med basvaror; allt från salt och peppar till tvättmedel, vitlök och smör. Detta moment hade varit enkelt om vi vore hemma. Men nu är vi långt hemifrån och långt ifrån svenska och engelska. På skyltar och förpackningar finns det ofta text på tre språk, varav inget är engelska. Till det är överraskande få varumärken bekanta. Shoppingen tar nästan två timmar och under den tiden har jag bland annat pratat med personal och kunder med frågor på flera språk långt bortom rimliga komfortzoner.

Sedan har vi det där med prisbilden. Att komma direkt hit med sina kronor från Sverige gör att nästan allt känns dyrt. Det är en svår omställning att gå ifrån att fokusera på växelkursen till att utgå från lön och tillgångar. Det kommer gå, men jag kommer nog vara sist i familjen dit. Eller i alla fall näst sist. Men jag längtar efter det, för jag tycker det är riktigt kämpigt att foka på pris och växelkursen.

Sedan lade jag 15-20 minuter på att försöka hitta köksmått. Jag letade, jag försökte fråga på tyska, jag frågade på engelska och jag försökte till och med med kroppsspråk. Till slut visar det sej att Migros inte har köksmått. Snälla, kan inte någon läsare där ute skicka en uppsättning med köksmått till Erlenmattstrasse?

Promenaden hem blir rätt tung för undertecknad och går under lite spänd stämning. Lyckligtvis är det inte så långt och väl hemma blir det en lugn eftermiddag med småpyssel och lördagsgodis innan vi firar med klassiskt  fredagsmys med Tacos och På spåret.

Nu har ett dygn passerat här i Basel. Jag och vi är väldigt ödmjuka. Idag har vi verkligen insett att tyskan kommer bli utmanande men nödvändig att lära mer av (det kommer inte ske via dåligt dubbade avsnitt av Navy CIS). Det blir inte mindre utmanande när många yngre Baselbor snabbt och gärna byter till engelska.

Första dygnet har passerat och vi har lärt mycket. Men många dagar återstår på vårt äventyr. Imorgon kör vi igen.

Annonser

2 reaktioner på ”Första dygnet i Basel

  1. Ping: Gott nytt #Baselpappa-år | BaselPappa

  2. Ping: Rubrikens vikt | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s