Sjukstugan och sophantering

Vi har utan tvekan lite fullt i sjukstugan här på Erlenmattstrasse i Basel: Jennie har nå´t hostvirus och hostar mycket om nätterna, LG är förkyld men kan gå i skolan, jag har visserligen hämtat mej från söndagens dipp men börjar nu få ont i halsen och som krona på verket kräktes L en rejäl gång natten mot tisdag. Dock verkar L nu väsentligt på bättringsvägen och har röda kinder och god aptit. Jag hoppas att vi samtliga snart kommer må väsentligt bättre, det blir så mycket roligare då.

Idag på eftermiddagen var jag förresten förbi Novartis campus (detta måste jag få återkomma till) där en statstjänsteman hjälpte oss att få till våra uppehållstillstånd. Det tog en knapp halvtimme. Med uppehållstillstånden blir det möjligt att öppna bankkonton, skaffa fasta abonnemang till mobil, månadskort till kollektivtrafiken etc. På kvällen såg vi del 1 av Fredrik Önnevalls Fosterland på SVTPlay och kontrasten mellan hur förspänt vår familj har det och hur flyktingar som flyr krig och förföljelse har det kunde knappast bli större.

Nu har tisdagen passerat och den kändes mycket vanligare än man kan tänka sej sin andra dag med vardag i ett helt nytt land skulle kunna göra. Inte så att vi fått in fasta rutiner, men vi gör mer av det som funkar och justerar där det behövs. Jag måste t ex snarast skaffa ett mobilabonnemang.

Idag, onsdag, kommer två kubik hemifrån. Personligen ser jag mest fram mot att få hit lite mer kläder, inkl träningskläder och lite mer barnunderhållning. Olyckligtvis kommer ingen bra kökskniv, men jag hoppas på en del lakrits.

Landsdelar, Kantoner, Amter, Distrikt och Kommuner är ju som bekant mycket fristående i Schweiz vilket gör att regler kan se mycket olika ut och de facto också gör det på olika ställen i landet. Vi bor ju i halvkantonen Basel-Stadt och här har man en egen idé om sopor och sophantering: Runt om i stan finns gott om ställen att återvinna glas (genomskinligt, brunt, grönt) och metall. En gång i månaden hämtas papper upp, kartong och papper separerat och hopknutet med visst snöre. För större saker (möbler, trädgårdsavfall, obrännbart etc) får man beställa separat hämtning och betala.

Så långt inga större konstigheter, men nu kommer vi till Bebbi Sagg. Det är en blå påse som säljs i 10-pack i nästan alla affärer och finns i några olika storlekar: 17l, 35l, 60l. Dom är rätt dyra (kostar från 10kr/st) då syftet är att man med hjälp av ekonomiska incitament skall få alla att hjälpa till att minska mängden skräp som kastas. Ovant och lite krångligt kan tyckas men rätt smart och det tycks funka.

Där emot finns inte pant på några sorters flaskor och burkar, men plastplaskorna tas emot av alla livsmedelsbutiker. Detta blir ett märkligt undantag från den rätt cleana idén att styra med hjälp av ekonomi. På samma sätt är det med gamla elprylar (TV, radio etc) som man får åka med till elbutiken som helt enkelt måsta ta emot det.

Den uteblivna panten har fått en tråkig bieffekt, efter helgen står och ligger det gott om flaskor och burkar på strategiska platser som på brevlådor, i parker, på elskåp etc. Där missar Basellösningen på ett sätt som förfular staden.

För komplett plan för vad som gäller oss, ladda gärna hem det fin-fina färgschemat för zon B där vi bor.

 

Annonser

2 reaktioner på ”Sjukstugan och sophantering

  1. Ping: Lökrester och blöjor | BaselPappa

  2. Ping: Kräksjuka | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s