Livsmedelsinköp

Torsdag och fortsatt sjukstuga på Erlenmattstrasse men vi kämpar på: Jennie går till jobbet och LG till skolan.

Jag tänker åter igen på Vilhelm Mobergs Utvandrarna-svit och hur Karl-Oskar, Kristina & Co när dom väl är framme i Stillwater börjar interagera med den engelskspråkiga befolkningen på orten. Och framför allt tänker jag nu på det som utspelas i handelsboden där det blir både svårigheter och en del missförstånd. Normalt är det inte fullt så illa, men när jag skulle köpa måttsats i lördags var dessa scener inte helt avlägsna från varandra. När min tyska och engelska inte räckte till drabbades jag av Lyxfällan-effekten (när man är på botten blir man överraskande ödmjuk) och försökte mej på kroppsspråk och något som med välvilja skulle kunna kallas charader. Så småningom visade det sej att man inte använder måttsatser i så stor utsträckning utan använder köksvåg. Två vänner har nu varit vänliga och avhjälpt min måttlösa tillvaro. Tack för det Mattias och Lars!

Utmaningarna för oss att gå och handla här består främst av följande:

 • Obekanta butiker
  • Här finns Coop, som bortsett från namn och ägandeform inte tycks ha mycket med sin namne i Sverige att göra, och så finns tyska Lidl som är väldigt lik den svenska versionen. Sedan finns Migros som har många och lite olika butiker runt om i stan och Denner, en lite sämre, billigare och mer alkoholinriktad kedja med butiker över hela stan.
 • Obekanta varumärken
  • Trots globaliseringen så är det förvånansvärt få varumärken man känner igen här. Visst, Nestlé är stora och ett antal ytterligare bekantingar finns här, men jag har definitivt känslan av att nationalitetsstoltheten här i Schweiz gör att det finns större andel inhemska varumärken här än på många andra håll i Europa. Att Schweiz inte är med i EU bidrar säkert också.
 • Kvalitetsnivåer
  • På varor i svenska butiker känner man ofta intuitivt till tecken, text, märkning och andra signaler som indikerar vad en vara har för kvalitéer. Om det är lågpris, butikens egna varumärke, premium etc. Det mesta av den intuitionen är meningslös här.
 • Språk
  • Å så det där med språket då. På de flesta varor i butikerna här i Basel står namn och information på tre språk på förpackningarna (tyska, franska och italienska). I de flesta fall gör detta att man kan komma fram till vad innehållet är, men i lördags skulle vi skilja tvättmedel från sköljmedel och det var inte lätt. Slutligen fick vi fråga oss fram, men även den gången krävdes charader för att skilja på det som gör rent och det som gör mjukt och luktar gott. Det är då man känner sej som Karl-Oskar i handelsboden i Stillwater. Det är ju mitt och endast mitt fel att jag flyttat till ett land där kan inte kan språket tillräckligt.
 • Ordningen i butiken
  • I Sverige vet man på ett ungefär hur butikerna är planerade och vilka varor som står ihop med vilka. Här i Basel är ordningen delvis annorlunda vilket gör det hela lite mer komplicerat och mer tidskrävande. Det tog mej till exempel rätt lång tid att hitta senap som inte alls stod vid varken majonäs och såser eller vid ketchupen utan vid sopporna.
 • Sådant som finns eller inte finns
  • Måttsatsen är ett sådant exempel, men jag har till exempel inte hittat hamburgerdressing heller. Kanske finns det, kanske finns det inte. Problemet är ju att man letar som en stolle eftersom man ju tror att det finns, men att man inte letar tillräckligt bra. När man väl försöker fråga så får man bara hoppas att produkten i fråga, som en måttsats till exempel, faktiskt existerar.
 • Priserna
  • Sedan vi var och hälsade på i Basel i höstas har valutan justerats tämligen radikalt. Jag skall inte gå in i bakgrunden nu, men då var en Franken värd ca 7 SEK, för att nu vara värd ca 9 SEK. Dåligt för den som skall växla svenska pengar för att spendera i Schweiz; bra för den som skall göra det omvända och egentligen helt oviktigt för den som skall spendera Franken intjänade i Schweiz. Men som nyanländ som inte ännu tänker i den lokala valutan spelar det viss roll eftersom man instinktivt räknar om priserna till SEK och för enkelhetens skull med omräkningen *10 vilket överdriver skillnaderna.
  • Detta kommer öka omfattningen av gränshandeln här i Basel där man kan ta spårvagnen till både Tyskland och Frankrike.
 • Rutiner, vett och etikett i butiken
  • Man vill ju inte se ut som en idiot och då gäller det att lära sej de lokala rutinerna. Att bygga varuberg är helt okej. men det gäller att lära sej att väga frukt/grönsaker och applicera klisterlappen från vågen på ett tydligt sätt innan man går till kassan för att betala. Och det gäller att packa ner varorna i korg eller vagn efter att man betalat och sedan gå vidare till särskild bänk för att packa ner i påsar.

Ingen av det ovanstående är omöjligt att ta sej igenom, men det gör att en handling altid tar extra lång tid.

Idag hängde jag med Mattias till Lörrach i Tyskland och livsmedelsbutiken Kaufland. Stort, rymligt, lättöverskådligt och billigare än i Schweiz. Intressant att se hur gränshandel och tullfunktionen går till när man handlar. Någon borde för övrigt skriva en bok om gränsområden, människor som bor och livnär sej där och om gränshandeln!

Nu står snart helgen för dörren och imorgon fredag går LG i skolan till 12. Dagen inleds dock med föräldrafika på skolan klockan 8:15 med chans att träffa övriga föräldrar och möjligen skaffa lite nya bekantskaper att hänga med om dagarna.

Jennie har lovat skriva en bloggpost om sina jobbupplevelser såhär långt. Kanske blir det redan till helgen.

FullSizeRender-2

Annonser

2 reaktioner på ”Livsmedelsinköp

 1. Så bra att du har tränat på charader. Jag visste att de kunskaperna skulle komma till nytta någon gång i livet, men jag trodde inte att det skulle bli så snart.

  Hoppas ni alla mår bättre. Vi kan väl höras i helgen!

  Gilla

 2. Om du nu inte hittar hamburgerdressing, blanda din egen (spetskompetens insamlad vid PRAO i två veckor på Olzons hamburgerbar i Falun ca 1986):

  5 delar ketchup
  2 delar senap
  2 delar majonnäs
  2 delar Bostongurka (eller vad det nu heter i Schweiz)
  1-2 delar lök (rostad eller färsk beroende på hur förtjust man är i löksmak)

  Blanda. Klart. Hoppas det smakar!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s