Läkarbesök

Även denna lördag innebar familjedag på stan. Nu är vi så pass friska (alla utom L) att vi kunde göra det tillsammans hela familjen. Promenad via Clara, lunch på Papa Joe’s, lite ärenden och förbi min favoritplats såhär långt i Basel, utsiktsplatsen vid Münsterplatz/Basler Münster. På promenaden hem hittade vi en riktig pärla i caféet Avant-Gouz som ligger 3-4 kvarter från Erlenmattstrasse där vi bor. Ett mysigt kvarterscafé inrett i retrostil och med hållbarhet och fransk matglädje på menyn. Kaffe och smörgåsar på dagtid, brunch på lördagar och vin och vinyl på kvällstid. Dessutom visar dom Champions League här. Kära Avant-Gouz: vi ses igen.

988861_10153122895091202_7455051519692678073_n

 

I torsdags kväll när LGs halsonda och smärta blev för stor bestämde vi oss för att försöka boka tid hos  en läkare under fredagen. Eftersom Jennie har kontakterna på jobbet och kloka kolleger att fråga vid behov så ringde hon försäkringsbolaget SWICA på fredagsmorgonen. SWICA-försäkringen fungerar som så att dom tillhandahåller en lista med godkända läkare och sedan får man själv bestämma sej och boka tid. Denna läkare blir sedan blir ens läkarval. Dessutom är det så att läkarna inom det egna postnumret inte får tacka nej.  Efter några samtal hade vi så en tid bokad hos Dr Gordon på Clarastrasse kl 16 redan samma dag.

Under fredagen visar det sej dock att LGs halsonda nästan helt gett med sej och det är lilla L som nog är sjukast i familjen. Hon har feber, hostar, nyser, sover mycket men äter bara lite. Nå. Lyckligtvis har vi bett Dr Gordon titta på båda flickorna medan vi ändå är på plats.

På femte våningen i ett bostadshus där vi nätt och jämt får in vår barnvagn i hissen har Dr Gordon sin mottagning. Mottagningen är inrymd i en eller ett par gamla lägenheter. Det är enkelt och rätt slitet här: en reception, ett väntrum, ett arkiv, två mottagningsrum och ett par toaletter. Tre kvinnor i receptionen sköter det mesta av ruljansen med allt från ordning, administration och enklare provtagningar. Efter lite formalia, papperifyllnad och stämplingar, slår vi oss ner i väntrummet och här är överraskande många besökare. I väntrummet hänger lite diplom från läkarskolor i USA och ett anslag som bedyrar att han får agera läkare i Schweiz. Det tidigare ser jag som ett gott tecken på att vi kommer kunna kommunicera bättre på engelska med Dr Gordon än med kvinnorna i receptionen.

På utsatt tid får vi så träffa Dr Gordon i det gröna rummet. Dr Gordon visar sej vara en man i dryga 60-årsåldern med brunt hår och bruna ögon och ett mycket vänligt leende. Möjligen är har lite lik Kevin Spacey, men åldern börjar ta ut sin rätt och har rör sej inte blixtsnabbt längre. Han är ledigt klädd i stickad tröja och manchesterbyxor och har ett stetoskop om halsen. Vi hinner med lite artighetsfraser, pratar kort om Basel, varifrån vi kommer, hur länge vi varit här och vad Jennie arbetar med på det stora läkemedelsföretaget innan han börjar ställa frågor om flickorna och hur dom mår och hur dom har mått. En del frågor är till mej, andra får jag översätta för att få svar från LG.

Så är det dags för en grundlig undersökning med stetoskop, öronkikare och kräkspatel. Han pratar jättefint med flickorna på både tyska och engelska och trots utmaningen får han bra kontakt med både LG, men kanske framför allt med L. Han klämmer på halskörtlar och på magar innan han är färdig och en halvtimme senare står jag i chock utanför apoteket rakt över gatan med recept på totalt åtta olika läkemedel varav tre är för LG som i mina ögon är näst intill frisk nu. För snuva, halsont, smärta, feber, torrhosta, slemhosta och skoskav känns det som. Jag ringer Jennie för att berätta och be henne kolla med kollegor om det verkligen är såhär det skall gå till? Inga kollegor att fråga så jag ringer min mer rutinerade Schweiz-kompis Mattias. Även han skrattar, men kan varken bekräfta eller dementera. Jag kliver in på apoteket och köper mina medikamenter. Med SWICA-försäkrigen täcks 90% av kostnaderna för läkarbesök och läkarutskriven medicin.

Ett intressant första möte med den Schweiziska sjukvården.

10959405_10153120786766202_1632544603251729895_n

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s