Fasnacht – Snart blir det karnival i stan

Idag är det semmeldagen, fettisdagen.  Några av mina pappakompisar här i Basel var förbi på fika tidigare idag och Mattias hade med sej några bakverk vi delade på. Men inga semlor. Det blir inga semlor för mej i år. Semlan, som ju också kallas fastlagsbulle åts ju ursprungligen för att frossa och äta upp sej inför fastan.

Det är delvis med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot måndagen. På måndag kl 04:00 inleds nämligen karnevalen Fasnacht här i Basel för att sedan pågå i exakt tre dygn.

Det är Basels take på semlan, frosseriet före fastan, fastlagsfirandet som firas ganska olika runt om i den katolska världen (Islams Ramadan har väldigt lika syften, men de två världsreligionernas fasta har tydligen olika ursprung).

Men ingenstans är tydligen Fastnacht-firandet så stort som här i Basel. Parader, fria och organiserade i dagarna tre: läskiga masker, flöjt- och trumspelande, brassorkestrar och mängder av konfetti. Exempel.

Och just nu mannar Basel upp. I nästan varje skyltfönster ligger konfetti och de otäcka uppnästa maskerna, affärer och försäljare på stan säljer Fasnachtplaketter som stöd till firandet.

Kan ju låta väldigt kul och kanske är det det, men ärligt talat så låter det ännu mer som ett studentupptåg för alla åldrar och jag är minsann inte så lite skeptisk.

Viktigt i detta inlägg: en rejäl disclaimer eftersom jag inte ännu varit med om spektaklet. Jag lovar att återkomma efteråt

Läs mer om firandet här.

Fasnacht basel3_780x520

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Fasnacht – Snart blir det karnival i stan

  1. Ping: Fasnacht | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s