Bostadssökande och Sverigebesök

Igår var en spännande dag. Dels kom min pappa ner som vårt första besök här i Basel (formellt var det i förrgår kväll jag hämtade honom på EuroAirport) och dels började vår jakt på lägenhet på allvar.  Jennie har tidigare tittat på två lägenheter, men igår skulle vi kolla på fyra lägenheter

Det är den tidigare nämnda Tanja som är vår nyckel in på Basels bostadsmarknad. Med tanke på den stora andelen expats i Basel är mer än halva bostadsmarknaden hyresmarknad. Eftersom Tanja finns med i bilden och sköter kontakterna är det lite oklart hur det hänger ihop, men jag tror det funkar ungefär såhär: Den som vill hyra ut ett boende anlitar en slags mäklare och sedan sker den mesta av kontakten mellan vår företrädare och uthyrarens företrädare. Om dessa företrädare accepterar varandras behov (t ex en 4,5-rummare, på plan två i Clara; En expat-familj med två barn varav en bebis och husdjur) så bokas en visning till vilken båda förhoppningsvis kommer tillsammans med den potentiella hyresgästen. Om tycke uppstår ber den potentiella hyresgästen mäklaren om att få ett formulär som ifylles och lämnas till uthyraren som bedömer den. Om dom önskar ha hyresgästen i fråga så blir det affär.

I praktiken är det så att både vi och Tanja kollar på de stora förmedlingssidorna för lägenheter, främst  Homegate och ImmoScout24, och utbyter tips. Sedan tar Tanja våra direkta lägenhetsintressen och våra önskemål med sej till marknaden.

Vad söker vi då? En lägenhet i Basel-stadt med tre sovrum. Helst i Kleinbasel, Clara, Klybeck m omnejd. Gärna med två toaletter, gärna med balkong, gärna med tvättmöjligheter i lägenheten. Ja, nå´t sånt.

Tanken var igår att vi skulle kolla på 4 lägenheter:

  1. Kannenfeld (mäklaren dök inte upp)
  2. Altstadt Kleinbasel (Jennie blev väldigt förtjust)
  3. Gundeldingen vid SBB (hyrdes ut på morgonen så det ställdes in)
  4. St Johann (En lite för cool lägenhet i ett svart hus (se bild))

unnamed

Efter lite missöden blev det bara nummer 2 och 4 ovan. I det svarta rymdskeppet (4) tittade vi på två olika lägenheter så totalt tre. Mellan visningarna igår han jag och LG visa en hel del av Basel för pappa. Imorgon fredag vid lunch skall vi se ytterligare två lägenheter.

Efter 1,5 mil igår var vi ett trött gäng som återkom till lägenheten vid 18-tiden igår kväll.

Idag blev det en annan typ av rundvandring. Vi tittade på LGs skola och promenerade sedan vidare via Tyskland till Huningue i Alsace. På samma sätt som den lite minde och mindre besuttna delen av gamla stan i Basel som ligger på östra sidan heter Kleinbasel så tror jag att det är den franska orten Huningue som är grunden till namningen av Baselstadsdelen Kleinhüningen (som tidigare varit en egen fiskeby). Innan vi vände hemåt passade vi på att handla lite på Rhein-Center i Weil am Rhein.

 

En reaktion på ”Bostadssökande och Sverigebesök

  1. Pingback: Mellan Baselhipsters och flöjtspelare | #LOAMJOM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s