Fasnacht

Tidigare i ett par inlägg (här och här samt läsvärt på Wikipedia)  har jag försökt skriva lite om bakgrunden och förberedelserna inför Fasnacht. Nu har årets Fasnacht börjat och jag tänkte försöka förklara vad jag upplevt det senaste dygnet.

Morgestraich

Prick klockan 04.00 på måndagsmorgon startar Fasnacht med det som kallas Morgestraich. Efter lite trasig sömn går man upp tidigt, äter lite, borstar tänderna och  klär på sej. Lämmeltåg går in mot centrum från stadens alla delar och ju närmare centrum man kommer desto fler människor ansluter. Baselbor, expats och festsugna besökare blandas om vart annat. Caféer och restauranger har antingen haft öppet hela kvällen/natten eller öppnar klockan 03. Traditionellt serveras en mjölsoppa och ost- och lökpaj eller salta kringlor. Det intas också en del öl separat eller tillsammans med maten/kringlorna. Ju närmare det magiska 4-slaget man kommer desto mer folk och desto mer förväntan i luften. Både hos åskådare, men kanske än mer hos dom som går i paraden (Cliques). Man ser dessa grupper som står tillsammans med sina lag bestående av en enklare vagn eller bärbar ljusskylt (rätblock med lampa på insidan; kallas lanterna) med budskap på. Dessa budskap kan handla om politik, satir, samtidskritik, betraktelser, aktuella fenomen etc. Dessutom finns dirigenter samt de mycket viktiga piccoloflöjtspelarna och trumspelarna. Samtliga i masker. Denna uppsättning av gruppmedlemmar förstärks sedan under dagen med fler funktioner.

Prick 04.00 släcks stadens belysning ner, ett jubel utbryter och Morgestraich startar. Paradvägen fylls snabbt från tvärgatorna och ett bedövande trum- och flöjtspel tar över ljudbilden och staden upplyses endast av lanternorna och av de paraderandes lampor. Här gäller det att ha koll på de sina så man inte kommer ifrån varandra. Vi stannade i 45 minuter, åt en salt kringa och gick hem. Det hela var mycket stämningsfullt och väldigt kul att ha varit med om.

Nästa år vill jag inleda Fasnacht med eldfesten Chienbäse i Liestal.

View this post on Instagram

#Fasnacht med trummor och flöjt. #Basel #Baselpappa

A post shared by Jonas Medin (@medinjonas) on

 

Cortègen

På måndag och onsdag är det cortège genom centrala Basel. Då är de tidigare nämnda lagen förstärkta med stora vagnar (som dras av bil eller traktor) med samma tema som gruppens lanterna. Från vagnen kastas godis, blommor, frukt och i vissa fall grönsaker och annat. Samt rejäla mängder konfetti. Dom som står i vagnarna är antingen klädda i linje med gruppens tema eller bär de traditionella Fasnachtkostymerna. När dessa vagnar passerar flockas framför allt barn för att få ta del av godsakerna, men även vuxna. Och för vuxna sker en relativt öppen servering/bjudning av öl och en del väsentligt starkare drycker. Dessutom har det tillkommit brassband (Gugge) som spelar för allt vad tygen håller. Dessa Gugge är oftast klädda i linje med gruppens tema.

Utöver dom i cortègen finns det fria gäng som är utklädda och kastar konfetti på förbipasserande mest på skoj. Det är bra att hålla sin Fasnachtplakett synlig för att undvika att bli helt dränkt i konfetti (även om plaketten inte fungerar som någon garanti). Om natten är stämningsfull så går dagen i festens, glädjens och busets tecken.

View this post on Instagram

#Fasnacht i #Basel.

A post shared by Jonas Medin (@medinjonas) on

View this post on Instagram

Mer #Fasnacht i #Basel. #Baselpappa

A post shared by Jonas Medin (@medinjonas) on

IMG_3318 IMG_3306

IMG_3299 IMG_3322 IMG_3325

 

Här finns några webcams där man kan följa firandet fram till onsdag.

 

3 reaktioner på ”Fasnacht

  1. Pingback: Mellan Baselhipsters och flöjtspelare | #LOAMJOM

  2. Pingback: Basel har blivit ett nöjesfält! | BaselPappa

  3. Pingback: Fasnacht och semester | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s