Ny privatekonomi i Basel

Får många är det känsligt att prata lön och ekonomi, jag tillhör själv den gruppen även om jag inte gärna erkänner det. Men nu skall försöka ge en liten överblick över den ekonomiska omställningen det innebär att flytta från Sverige till Schweiz.

Förändring i intäkter:

  • Bara en lön
  • Men den enda lönen är väsentligt högre än i Sverige.
  • Ingen föräldrapenning, men någon form av barnbidrag

Förändring i utgifter:

  • Väsentligt lägre skatt
  • Flera dyra privata försäkringar
  • Högre priser (mat, boende, nöje etc)

Sammantaget är detta så många och stora förändringar att det i förväg är nästan omöjligt att veta hur den nya levnadsstandarden kommer bli och hur den kommer förhålla sej till den man hade i Sverige. Eftersom vi lyckades kommunicera detta till teamet på plats här fick vi redan vid vårar besök här och sedan ytterligare en gång träffa en jurist/ekonom sån försökt hjälpa oss förstå hur Baselvistelsen skall bli ekonomiskt. Men det är snårigt och svårt att förstå trots hjälp. Innan vi tog flyttbeslutet trodde vi i alla fall oss åtminstone ha förstått att hela familjen skulle klara sej på Jennies lön (det finns inget som ännu bestrider denna ursprungliga förmodan).

Som svensk som sett några avsnitt av Lyxfällan är man ju lite försiktig med sina utgifter i det nya landet för att lära längst vägen och sedan successivt rätta mun efter matsäck. Här är jag en väldigt försiktig general. Låt mej formulera mej såhär: flera i min närhet tycker att jag är en alldeles för försiktig general och det inser jag också intellektuellt. Men det är svårt att släppa tyglarna när man vet så lite och när allt påverkar ekonomin. Hur dyr lägenhet skall vi till exempel våga titta på? 3 000 Franken?

Det var på ungefär samma sätt som man uppdaterade sina vanor och utgifter från studietiden (7 000 kr/mån) till tiden för sitt första jobb (ca 20 000 kr/mån). Dock med den skillnaden att denna gång förändras en väldigt massa förhållanden, proportioner och priser som i den första förändringen var nästan helt konstanta.

Den första tiden har vi levt på sparpengar hemifrån, men nu har vi varit här en månad och Jennie har fått sin första lön så nu har startskottet för lärandet gått på allvar. För den här gången.

För hur blir det sedan? När vi lärt oss vad som gäller vid de första förutsättningarna. För mycket ställs på ända när jag skaffar jobb och L skall gå på dagis och LG på motsvarigheten till fritids. En lågt beskattad, men förhoppningsvis relativt stor lön till, en rejäl dagiskostnad som kompenseras nästan halvvägs här om barnet har två arbetande föräldrar samt en oklar utgift för fritids. Ännu en osäker fas som vi behöver lära oss av och anpassa oss till.

Här kan man få en ”enkel” genomgång av skattesystemet i Schweiz.

Så går jag lite i tankarna att delta i @bisonblog:s utmaning #blogg100, det vill säga att blogga 100 dagar i sträck.

swiss_banknotes

 

Minns du frågan om vad det här är? Det är en kombinerad diskpropp och översvämningsskydd till diskhon.

IMG_3052

Annonser

2 reaktioner på ”Ny privatekonomi i Basel

  1. Hade ett svagt ögonblick idag och anmälde mig för tredje året i rad till Blogg100 trots (eller kanske pga) att min blogg uppdateras alltför sällan nuförtiden. Vi kanske kan peppa varandra till stordåd? 😉 Hoppas du hänger på!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s