Första dagen i Svenska skolan

När vi meddelade Montessoriskolan i Floda där LG gått sedan förskoleklassen att hon skulle ha uppehåll på grund av utlandsflytt skickade rektor Fredrik med ett viktigt tips: Se till att hitta en svensk skola så att LG kontinuerligt får undervisning i svenska och om Sverige. Om man inte gör det kan det nämligen bli svårt att få kompletta betyg senare under skoltiden.

I Svenska skolan undervisar man i huvudsak i Svenska och om Sverige (geografi, kultur och samhälle). Således tog vi kontakt med och anmälde LG till Svenska skolan i Basel och idag var hennes första undervisningstillfälle. Efter ett byte satt vi med andan i halsen på spårvagn 10 väg mot Bottmingen, en av alla mindre orter precis söder om Basel. Jag hade planerat detta för tajt och måste tänka om till nästa onsdag.

Väl framme i den lilla idyllen Bottmingen hittade vi snabbt till skolans tillfälliga lokaler inredda i ett ståtligt parhus endast ett bokstavligt stenkast från ortens slott, Weiherschloss. Vi blev väl mottagna av fröken och de åtta klasskamraterna som hade lite olika förhållande till svenska. Det blev snabbt tydligt att LG njöt av att slippa språkutmaningen för en eftermiddag. Dessutom är svenska ett av hennes favoritämnen så hon tog sej an de nya böckerna som om det var en välkomponerad pysselbok och lät sej inte störas av de två busiga killarna som satt bredvid henne. Totalt hade dom tre olika böcker och LG hade haft en av dom (Päppel) och kände till ytterligare en. Fröken berättade att dom försöker ha böcker som används av många i Sverige för att få bra täckning.

Eftersom lilla L var lite gnällig lämnade jag skolan och tog en promenad. Vid stationen mitt i orten fanns en karta med vindruvsplantage inte allt för långt bort så jag passade på att gå dit under den timmen som återstod innan skolan var slut för idag. Jag vet inte vad jag förväntade mej, men rankorna var minst sagt vältuktade och om någon skulle säga att här kommer inte bli några vindruvor i år så hade jag trott på den.

En och en halv timme går fort om man har roligt och snart satt vi åter på spårvagnen på väg mot Basel-Stadt samspråkande med en svensk mamma som, skulle det visa sej, bor i samma hus som vi. På vägen hem stannade vi till på bagerikedjan Sutter och köpte ett par bullar för att fira den första dagen i Svenska skolan.

 

IMG_3459

Svenska skolans tillfälliga lokaler

 

IMG_3473

Slottet

 

IMG_3467

Vindruvsplantaget

Annonser

2 reaktioner på ”Första dagen i Svenska skolan

  1. Ping: Den blomstertid nu kommer | BaselPappa

  2. Ping: LGs skola hösten 2016 | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s