Basel ligger på gränsen

Efter en rätt lugn förmiddag hemma (ömsom leker jag helhjärtat med lilla L och ömsom försöker jag halvleka med L och halvhjärtat göra något annat) så tog vi lite mellis innan vi gav oss av ut till den där bebisgungan på Matthäuslekplatsen. Några tokskatt senare promenerade vi upp till LGs skola. Hon slutar tidigt idag och vi har kommit överens om att vi skall handla på vägen hem. LGs skola, Academia International School ligger nära tyska gränsen så när jag hämtat henne tar vi en promenad i solskenet innan vi går in i butiksmörkret på Marktkauf i Weil am Rhein.

Vi har nära till Tyskland och butiken där precis på andra sidan som vi når med spårvagn är större, har bättre utbud och är väsentligt billigare än butikerna inne i Basel. Det går ett nästans ständigt lämmeltåg med både bil och spårvagn från stan till de olika gränsövergångarna. Länge var det många som tyckte det var fel att åka över gränsen och handla, att svika Schweiz. Men efter den senaste valutajusteringen har det blivit väldigt vanligt. Alla gör den här resan, unga, gamla, Schweizare, expats, fattiga och rika (om än till olika butiker). Det är störst prisskillnad på kött och mejeriprodukter men allt är billigare här. Halva priset och i vissa fall ännu större skillnad är ingen ovanlighet. Och häromdagen läste jag i Basler Zeitung att ämnet Kötturism åter är hett. Några ville skärpa köttkvoterna, andra ville lätta på kvoterna och försöka hitta sätt att öka konkurrenskraften för Schweiziskt kött. Schweiz har idag ett av de mest subventionerade jordbruken i världen, även om de höga nivåerna håller på att trappas ner. Det senare sättet bör i rimlighetens namn vara det mest framkomliga; om än inte säkert det som kommer väljas.

I Basel arbetar man långsiktigt med att bygga ihop de olika länderna som möts här och sudda ut gränserna och underlätta gränsöverskridande istället för tvärt om (Schweiz skärpte kvoterna för privatimport så sent som i somras). Basel som ju som bekant ligger på gränsen till både Tyskland och Frankrike håller man på att förlänga de spårvagnslinjer som tidigare slutat vid gränsen till Tyskland på två olika ställen så att dom fortsätter över till centrum i de byarna som ligger på andra sidan (Weil am Rhein-länken öppnade hösten 2014 och bygget av Lörrach-länken håller på att inledas).

Införselkvoter för privatpersoner (tullfritt per person):

 • Maxbelopp: CHF 300 (ca SEK 2700) dessutom
  • Kött: 1 kg
  • Smör: 1 kg
  • Olja, fett, margarin: 5 kg/l
  • Alkoholhaltiga drycker < 18% alkohol: 5 l (kräver att man fyllt 17 år)
  • Alkoholhaltiga drycker > 18% alkohol: 1 l (kräver att man fyllt 17 år)
  • Tobak: 250 stycken/gram (kräver att man fyllt 17 år)

images

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s