LGs skola

I veckan skrev jag ju en post om Svenska skolan i Basel men den borde ju rimligen ha föregåtts av en post om LGs vanliga skola som hon ju spenderar fem dagar i veckan i. Nåväl. Det är inte läge att göra om eller få det ogjort så jag försöker rätta till genom att nu skriva en bloggpost om Academia.

Academia International School är sprunget ur flera års erfarenhet av att driva språkundervisning (för vuxna och barn i hela Schweiz) och nu sedan några år har man också komplett skolverksamhet här i Basel. LG går i deras tvåspråkiga Primary school (klass 1-6) i Kleinhüningen. Undervisningen bedrivs på våning 2-3 i ett stort friliggande hus från 1700-talet som inhyser Schifferhaus, en finkrog, i bottenvåningen.

Undervisningen, i sin helhet, är varannan vecka är på tyska och varannan vecka på engelska. Det finns två ”lågstadieklasser” som alternerar mellan ett tyskarum/lärare och ett engelskarum/lärare. Dom är femton elever i LGs klass, med ett tak på 16 och två lärare, en som huvudsakligen ansvarar för språket (som hen har som modersmål) och en som ansvarar för de övriga ämnena. Inledningsvis har det varit tyngdpunkt på språk, matte och praktiska ämnen, men det fylls på successivt med naturvetenskap och samhällsorienterande ämnen. Skoldagarna är onödigt olika långa: tisdag & torsdag går dom till 16:15; onsdag & fredag till 12 och måndag till 14:15. Lyckligtvisavslutas de långa dagarna med praktiska ämnen: konst & idrott resp musik & simning. Här är schemat.

Hur går undervisningen till då? Ja, det har inte varit helt enkelt att utröna, men så vitt jag förstår skiljer det sej inte jättemycket från Montessoriskolan LG gick i i Floda. Varje skoldag inleds med att man har samling och sitter i en ring och småpratar och samlar ihop klassen. Man gör en individuell planering varje vecka som man själv ansvarar för att fullfölja, dessutom har varje vecka ett eller ett par teman (nu senast bestående av bråk (matte) och månaderna (engelska)) som man har prov på på fredagen. Man har lektioner på traditionellt manér så att alla har t ex matte samtidigt. Undervisningen är i huvudsak individuell, men vissa delar varje vecka görs som grupparbeten respektive helgrupp (primärt i form av genomgångar).

Lärarna är relativt unga och känns moderna både till sätt och tilltal vilket nog är bra då jag uppfattar det allmänna skolväsendet här i Schweiz som tämligen konservativt. Läroplanen matchar både mot UK Cambridge International och den Schweiziska skolan vilket skall maximera flexibilitet för val av framtida studier.

På hemsidan lyfter man saker som att gynna självförtroende, olika presentationstekniker, kritiskt tänkande och problemlösande. Det har ännu gått för kort tid för att veta hur det är med detta och med mycket annat, men när vi träffar föräldrar till äldre barn på skolan så är dom väldigt nöjda; och trots att skolan är ung och liten (jämfört med ISB och SIS) så börjar vi förstå att den har ett tämligen gott rykte.

Skolan pågår under två terminer: mitten av januari till början av juli samt mitten av augusti till slutet av december, men med lite fler lovdagar än  Sverige.

Föräldrareflektionerna såhär långt är att skolarbetet verkar gå i ganska maklig takt. LG är van vid läxor varje dag och nu är det snarare en läxa i veckan. För oss just nu är det nog bra så att vi kan fokusera och jobba extra med de tuffa språkutmaningar LG tar sej an både på och utanför lektionstid.

IMG_2945

Academia International School, Primary school dagen innan LGs första skoldag i februari.

Annonser

3 reaktioner på ”LGs skola

  1. Ping: LGs skola hösten 2015 | BaselPappa

  2. Ping: LGs skolgång våren 2016 | BaselPappa

  3. Ping: LGs skola hösten 2016 | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s