Naturhistoriska

Största delen av dagen idag har vi spenderat med amerikanska familjer och turister på American Museum of Natural History eller Naturhistoriska som man säger i Göteborg. Muséet ligger bra beläget på västra sidan om Central park. Nu är det utan tvekan så att New Yorks naturhistoriska, baserat på sina samlingar, förtjänar en mer formell titel än motsvarande museum i Göteborg. Muséet har växt i olika omgångar, nästan organiskt och är därför lite svårt att hitta och röra sej i. Dessutom består det till stor del av uppstoppade djur i olika tittskåp och även om dessa är snyggare och bättre genomförda än i Göteborg så är uppstoppade djur endast uppstoppade djur oavsett var i världen dom står.

Det som där emot är värt ett besök i mina ögon är de delar som handlar om universums/jordens tillkomst, vårt djurslivs uppkomst/utveckling (inte minst då den omfattande, pedagogiska och imponerande dinosauriedelen) och USAs tidiga invånare. Samt ett antal tillfälliga utställningar.

Vi följde också tipset vi fått om att se filmen om det mörkt universum som visades i planetariet och det gjorde stort intryck. Det är däremot ett så komplext ämne att jag känner att jag måste lära mej mer för att göra återberättandet rättvisa. Men det var Nasas forskare som låg bakom filmen som handlade om forskningsläget avseende universums tillkomst, nuläge och framtid berättat på ett populärvetenskapligt sätt.

På kvällen ägnade jag mej åt lite urban kvällslöpning i ett gatulyktsupplyst Harlem. Mer rimliga 6 km denna gång.

IMG_4326

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s