Sylvia´s restaurant i Harlem

Vår sista dag spenderade vi i stadsdelen där vi bott dessa 10-12 dagar: Harlem. Vi har bott i västra Harlem, men sista dagen (igår) tillbringade vi i de mer centrala delarna. Vi promenerade till Sylvia´s restaurant som ligger på Malcolm X boulevard mellan 126:e och 127:e gatan. Vi var där för Sylvia´s legendariska soul food och för söndags gospelbrunch. Väl på plats kommer insikten till oss att vi inte var ensamma om att göra denna utflykt denna söndag. Det var en salig blandning mellan europeiska och amerikanska turister samt personer som bor i området och äter brunch fortfarande  välklädda efter besöket i kyrkan. Det blir köande till toner av gospel och sedan rejäl brunch southern style med bland annat grits.

Stället, Sylvia´s, startade 1962 och har blivit legendariskt just på grund av söndagsbrunchen, den goda autentiska soul fooden och för Sylvia själv så klart. Sylvia Woods kom från enkla förhållanden i South Carolina. Under 50-talet jobbade hon som servitris på restaurangen som senare skulle bli Sylvias och det var hon som nappade på erbjudandet när den tidigare ägaren skulle sälja. Verksamheten växte successivt, men det accelererade under 90-talet med utvidgning av restaurangen, egna produkter, kokböcker, såser etc. Under de dryga 50 åren av prisbelönt afro-amerikanskt entreprenörskap hann Sylvia servera musiklegender, idrottshjältar och presidenter men ingenting lär ha gjort henne så stolt som när hon fick servera president Obama. Dessutom fördelar Sylvia´s stipendier som förenklar för barn från Harlem att gå i skolan. Idag drivs Sylvia´s av hennes barnbarn. Sylvia gick bort 2012.

Restaurangbesöket då? Väldigt trevligt; men möjligen något överskattat. På vägen hem stannade jag och LG flera gånger för att kolla på olika streetbasketmatcher.

IMG_4466-2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s