Harlem

Harlem är ju minst sagt ett legendarisk stadsdel på norra Manhattan. Historiskt har den nog varit lika ökänd som känd. Det är så vedertaget att det tagit tydlig plats i populärkulturen. Som till exempel i Die hard 3 i scenen där Bruce Willis går runt naken i Harlem med plakat på magen som säger ”I hate niggers”.

Faktum är att Harlem länge var förminskat och en parentes även på Manhattan. Under dagarna i New York såg jag ett antal kartor från olika perioder av 1900-talet som finns till försäljning på biblioteket vid Bryant park.På kartorna slutar Manhattan vid nordänden av Central park eller på de 10-20 kvarteren ovanför den samma. Harlem är försvunnet eller kraftigt förminskat. Till och med på dagens tunnelbanekarta kröks liksom rummet norr om parken så att området norr om parken är mindre än det söder om parken fast det i själva verket är tvärt om. Detta fenomen skulle möjligen gå att motivera med att det ”händer mer kartmässigt” söder om parken och att kartan är främst symbolisk. Det finns ju alltid mer eller mindre legitima ursäkter.

I den afro-amerikanska världen, som jag av naturliga skäl har minimal tillgång till, ser det rimligen helt annorlunda ut. Ta till exempel Apollo theater på 253 W 125:e gatan mellan Adam Clayton Powell Jr. Boulevard och Frederick Douglass Boulevard i hjärtat av Harlem som är en legendarisk plats som spelat stor roll i populärkulturen. Här sågs till exempel Louis Armstrong, Ella FitzgeraldJames BrownStevie WonderAretha FranklinBen E. KingJimi Hendrix, The SupremesThe Jackson 5Marvin GayeLauryn Hill tidigt i karriären i bejublade framträdanden som spelat stor roll för deras karriärer.

Det område på norra Manhattan som vi idag kallar Harlem beboddes på nomadliknande sätt av ursprungsbefolkning innan holländare annekterade platsen kring 1640. Harlem har fått sin namn från staden Haarlem utanför Amsterdam (där jag för övrigt var och spelade fotboll den där mytomspunna sommaren 1994). Under perioderna fram till tidigt 1900-tal beboddes den i cykler av olika emigrantgrupper såsom judar, italienare och spanjorer. Under de första årtiondena av 1900-talet började en större inflyttning av afroamerikaner till följd av depressionen som slog hårt mot denna grupp. Segregering och ekonomiska förhållanden gjorde att att många afroamerikaner frivilligt och ofrivilligt flyttade från södra delarna av Manhattan upp till Harlem och på 50-talet var andelen afroamerikaner i Harlem nästan 100%.

Under 70- och 80-talet flyttade dom som kunde och hade råd ifrån Harlem så var svårt härjat av fattigdom och påföljande orsaker som droger och brottslighet. Det är inte förrän på 90-talet som befolkningen åter ökar i Harlem och då som ett resultat av borgmästare Rudolph Giuliani krig mot droger som gör att Harlem håller på att bli säkrare igen. Droger och brottslighet går ner, hälsa och utbildningsnivå går upp. Nu är det en mer blandad befolkning som flyttar in.

Under 2000-talet har New Yorks gentrifieringsprocess även börjat nå Harlem och priserna på mark och boende har ökat. På 2010-talet är den afroamerikanska befolkningen inte längre i majoritet i Harlem som nu till största delen bebos av spansktalande minoritet från Latinamerika.

Centrala Harlem har ett stadsdelscentrum runt just Apollo theater med flera butiker från de större kläd- och snabbmatskedjorna, en bank, lite andra butiker, viss gatuhandel och ett par lite upscale-restauranger (bland annat Marcus Samuelssons Red Rooster). I centrala Harlem finns det också ett stort antal kyrkor av varierande storlekar och inriktningar.

Charmen med Harlem efter att ha bott där en dryg vecka är att det är en plats som är till för Harlemborna. Inte för turister, inte för dom som jobbar här utan för dom som bor här. Det gör också att området ändrar karaktär under dagarna. Jourbutiker och delis har öppet dygnet runt, eller näst intill; på mornarna är det frukostställen och fik, under dagarna butiker och servicefunktioner och på kvällarna är det restauranger och nöjen. Det som är en bit tråkig trottoar med plåtjalusier på torsdag förmiddag kan mycket väl vara en blomstrande restauranggata på fredagskvällen.

Sedan är det trevligt med småprat med andra människor som bor i området. Ibland i kön på snabbköpet, ibland utanför porten eller vid tortillavagnen.

Nästa gång du är i Harlem tycker jag att du skall ta en utflykt till Harlem. Varför inte besöka Harlem Tavern för tidig söndagsbrunch och njut av livemusik och folkvimlet.

Mer om Harlem.

Mer om Harlems historia.

manhattan-harlem_a_540x340_2013424-450x235

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s