Kontakt?

Detta ser vid första anblicken ut som en ganska vanlig kontakt (eller heter det jack eller till och med eljack?). Ja, vanlig alltså om man bortser från att det finns plats för tre stickontakter in. Ja, och bortsett från att varje kontakt har tre ”stift”. Den tredje är jorden.

IMG_4852

Svenska ojordade kontakter är enkla att plugga in här eftersom dom likt Schweiziska ojordade kontakter passar de två hålen och då funkar allt bra. Svenska jordade kontakter kräver adapter från det runda formatet med tjocka stift till det Schweiziska 3-sticks formatet med tunna stift.

Men titta nu nere i det vänstra hörnet på eljacket på bilden. Det tillhör nog inte allmänbildningen i Sverige, kanske inte heller i Schweiz men har man skarp blick och lite kunskap i ellära så vet man att det är symbolen för strömbrytare.ellra-del-1-vt-15-24-638

Det är nämligen så att de två jacken uppe och till höger fungerar hela tiden men det tredje nere till vänster fungerar bara om en strömbrytare är på. Innan man förstår detta har man, det vill säga jag, varit på väg att köpa en ny Apple-TV och reklamera en TV från flytten som trasig. Lyckligtvis har jag insett mitt misstag innan jag skridit till verket.

Sedan är ju frågan om vilken strömbrytare som är kopplad till vilket jack. I vårt hem sitter det färgade tejpbitar på de strömbrytare som styr jacken så att vi ständigt behåller dessa strömbrytare påslagna. Nackdelen: vi nyttjar inte de smarta sätt som man skulle kunna använda denna lilla alpfiness på.

Denna vecka har LG temavecka i skolan så det är judo hela veckan för hennes del. Själv skall jag till öppna förskolan nu med en aningen förkyld L och i eftermiddag är det Svenska skolan följt av besök på IKEA.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s