Tinguelymuseet och konstens dofter

För ett par helger sedan var jag ihop med familj och besökande vänner på premiärbesöket på Tinguelymuseet. Det är ett av Basels mest profilstarka museum med en fantastisk byggnad på en strategisk plats. Dessutom är det ett museum som många Basel-bor nämner som sitt favoritmuseum.

Utöver shop och restaurang innehåller den utmanande byggnaden två delar, en fast utställning av Jean Tinguely och en ”tillfällig” utställning. Vi var där på avslutningshelgen av utställningen Der Duft Der Kunst (Konstens doft). Härnäst kommer utställningen hrm199 Ltd av London-konstnären Haroon Mirza.

Det kan också nämnas att museet har ett intressant prisupplägg med en rejäl slant för vuxna (CHF 18) men gratis för ungdomar till och med 16 års ålder.

Jean Tinguely är en schweizisk konstnär som bott i Basel och som staden tagit till sej och lyft fram som vore han en son härifrån. Det finns mycket att läsa och se av Jeans verksamhet och på Tinguelymuseet finns en ordentlig samling av hans verk. Den största delen av hans verk baseras helt eller delvis på skrot och rörliga delar. Men som alla konstnärer har han gått igenom olika perioder som kännetecknats av olika egenskaper. I Jeans fall handlar det till exempel om: Stora multipla maskiner, små maskiner med leksaker, stora verk i gjutjärn, maskiner med djurben och kranier, teckningsskapande maskiner etc. Många verk är riktigt tokiga. Jean var sannolikt en pionjär inom ”mekanisk konst” och var verksam när mekaniken peakade. Nu, drygt 50 år senare, är jag inte så intresserad av hans verk, men av personen Jean Tinguely och hur hans konstnärsskap såg ut och betraktades i sin samtid. Om detta finns det lite för lite på Tinguelymuseet.

Unknown

images-1

Utställningen Konstens doft hade ett antal spännande element: Till exempel det mörka rummet där fötterna hade det behagligt (man gick i 10 ton barnpuder) men näsan hade det förfärligt (stark och frän löklukt), rummet med de luktande väggarna, kryddrummet, de färgglada parfymflaskorna, ett stort antal videoverk (vissa även luktsatta) etc. Denna utställning var mest av allt rolig. Det var inte en upplysande oddyssé, men det fans inte heller någon röd tråd. Dock var vissa delar av utställningen fantastiska konstverk i sej själva. Som kryddrummet med den starka doften av nejlika.

images

 

Basel_Museum_Tinguely_2008-5-31

Tinguelymuseet

Annonser

En reaktion på ”Tinguelymuseet och konstens dofter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s