Premärbadat i Rhen.

Efter en riktigt trevlig kväll hos familjen Sand igår fick vi sovmorgon denna söndagmorgon. När dagen väl drog igång gjorde den det med brunch på balkongen. Efter lite praktiska grejer i hemmet bestämde vi oss för att det var dags för premiärbadet i Rhen.

När man först fick höra talas om att man badade i Rhen trodde jag att det var något för knäppisar som inte brydde sej om hygien och hälsa. Men allt eftersom man bott i Basel så har man förstått att det är en sysselsättning för vem som helst som är simkunnig. I slutet av april sattes det upp skyltar som förklarar var man får bada, var man kan duscha och hur man simmar säkert. En tisdag i augusti efter att skolan börjat är det Basler Rheinschwimmen, ett livat badevent då tusentals personer deltar.

topelement

Rhenbadet börjar en bit uppströms (om man undantar de två fasta baden i Breiten och i St Johan). Man kan börja så långt upp som vid Tinguelymuseet vid Schwarzwaldsbron för att sedan med hjälp av olika starka strömmar passera under Wettsteinbron, Mittlebron, Juanitebron fram till precis innan DreiRosen-bron (karta)

Efter förra helgen då vi spenderade flera dagar på St Jakobs utebad köpte jag en lila Wickelfisch, det obligatoriska tillbehöret för ett traditionsenligt Rhenbad. Wickelfisch betyder rullfisk och beskriver bra vad det är: en fiskformad väska som försluts och blir vattentät genom att man rullar ihop stjärtfenan ett antal gånger. På så sätt har man både en flytkudde och förpackning till sina kläder och värdesaker med sej under simturen.

På väg mot ett bra ställe att gå ner i vattnet var det lite fnissigt. Man var inte rädd, men förväntansfull som inför att man skall åka en oåkt attraktion på ett nöjesfält. Man är nära något som man ännu inte vet vad man skall förvänta sej av. LG är en riktigt duktig simmare vilket krävs för detta urbana vattenäventyr. Så klev vi, jag och LG, ner i det 19-gradiga vattnet vid Wettsteinbron och följde med varierande strömmar norr ut tills någonstans mellan Juanite- och DreiRosen-bron. Jag hade flytfisken som en axelväska och LG höll hela tiden antingen i min hand eller om flytfisken. Både djup och strömmens fart varierade rätt mycket under resan nedströms. Ibland kunde man inte göra annat än följa med som om det vore en vattenrutchkana, medan man vid andra tillfällen fick simma på lite. Det var lite kallt efter ett tag, men varken jag eller LG tyckte det var läskigt vid något annat tillfälle än när vi skulle kliva ner i vattnet. Men det var både uppfriskande och överraskande roligt. Lite som en stor vattenrutchkana omgiven av glada människor som ler och vinkar. Och det blev flera skratt längst den ca 20 minuter långa vägen tills vi kunde duscha av oss vid DreiRosen-bron.

På denna blogg kan man läsa lite mer om bad i Rhen.

IMG_5656

Annonser

4 reaktioner på ”Premärbadat i Rhen.

  1. Ping: Äntligen sommarlov! | BaselPappa

  2. Ping: Bada i Basel | BaselPappa

  3. Ping: BaselPappa

  4. Ping: Besöksguide, baselkalendern på karta | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s