Midsommar i Reinach

I fredags var det alltså dags att fira vad som ofta anses vara den svenskaste av högtider och den tredje av stor dignitet här i juni: Midsommarafton.

Under torsdagen kom vår amerikanska vän Walter till Basel efter att ha spenderat nästan två veckor i England. Och eftersom fredagen, till skillnad från i Sverige, är en vanlig arbetsdag i Schweiz så guidade jag Walter på stan under förmiddagen innan vi från lunchtid kunde börja fokusera på festligheterna.

Baselfirandet av denna högtid var tvådelat, men gick av stapeln i nära anslutning till varandra i Reinach, en av de expat-täta förorterna söder om själva Basel. Närmare bestämt på denna lilla äng och i en trädgård i närheten.

Vi hade bjudit in oss till en av Jennies kollegor som tagit sej an oss med öppna armar. Och det var också med deras hjälp vi kom med på dans och picnicen. Firandet inleddes alltså med picnic och dans runt majstången i enlighet med gällande traditioner. Som jag förstod det är picnicen en tradition i den svenska communityn här i Basel och relativt öppen. Kanske var vi 30 stycken i fredags; vår värd berättade att vissa år har det varit det dubbla. Som jag förstod så var det Karin, iklädd vacker folkdräkt, som var både sammankallande och ansvarig för dansen. Detta skötte Karin med den äran och det var en ovanligt god uppslutning runt majstången. Där var rävar och grodor och det dansades åt både det ena och andra hållet samt avslutades med ett par raketer. Sedan var det fika i det gröna medan barnen sprang och lekte i solen som följt på förmiddagens grå och hotfulla himlar.

Dessutom träffade vi lite tidigare bekantingar: kompisars kompisar, vänner från Svenska skolan, arbetskollega och någon som läser bloggen.

Efter picnicen gick vi hem till våra nya värdar där det minglades och förbereddes mat någon timme innan barnen kunde äta för att sedan dra vidare varpå det blev lite lugnare i trädgården och vi kunde lägga sista handen vid dukningen. Därpå följde en lång och trevlig middag med både sill och grill och med både snaps och efterrätt. Och visst pratades det en del om hur det är att vara svensk i Basel och hur det är att jobba utomlands men i allt väsentligt så skulle vårt midsommarbord kunnat stå i vilken svensk förortsträdgård som helst. Samtal om allt och inget, band knyts, nya sammanträffanden upptäcks, någon dricker ett par snapsar för mycket, planer smids, erfarenheter delas. Då går tiden fort. Allt för fort.

Eftersom vi skulle på ArtBasel på lördagen (låt mej återkomma om detta) så blev det en rimligt tidig sorti en stund före midnatt och det var väl på vägen hem man noterade en av de stora skillnaderna mellan Sverige och Basel. Midsommarnatten var visserligen rätt varm, men kolsvart.

11053317_10153429742101202_7086612118223770698_n

Annonser

En reaktion på ”Midsommar i Reinach

  1. Ping: En annorlunda midsommarhelg | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s