Oktoberfest

Innan vi åkte till Barcelona hade jag ett hektiskt dygn med gamla och nya vänner i München under avslutningshelgen av Oktoberfest.

Jag visste nästan ingenting om denna folkfest innan jag kom till München, men väl visar det sej att denna öl- och umpa-umpa-fest pågår i 16 dagar och anses vara världens största folkfest med en daglig kapacitet på ca 100 000 sittplatser. Festen kom till som en del av firandet av bröllopet mellan bayerske prinsen Ludvig (sedermera Ludvig I av Bayern) och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen, vilket ägde rum den 12 oktober 1810. Från början var det en årlig hästkapplöpning, sedan när München tog över festligheterna 1819 blev det mer nöjesfält och 1880 kom ölet in i bilden. Numer dricks det ca 7 miljoner liter öl varje år. Överraskande många har också de traditionella kläderna: Lederhosen för män och Dirndl för kvinnor. Oktoberfesten på fältet Theresienwiese (eller bara Wiesn) är svår att ens ta in vid ett första besök och än svårare att beskriva med mindre än ett besök (läs gärna mer här).

Det som var riktigt kul var att jag sammanstrålade där med en rad gamla vänner från tiden på universitet och jobb i Linköping på 90-talet. Tomas och jag körde bil från Schweiz till München där vi mötte upp med Jonas och Fredrik och några av deras kollegor för ett omtumlande dygn. Visst hann vi med att prata litegrann om hur vi haft det sedan sist, gemensamma vänner och hur vi har det bortom Facebookuppdateringar. Detta hade jag gärna ägnat mer tid åt, men till det gavs varken tid eller utrymme. Och mitt under kvällen kom Tomas med en stor nyhet. Men i huvudsak stod och satt vi omväxlande vid vårt bord medan vi sjöng med i bläckblåsorkesterns ständigt återkommande repertoar och intog de enlitersöl, Maß, som serverades. En efter en. På det sättet passerade timmarna snabbt.

Efter Oktoberfesten gjorde vi ett tafatt försök att frekventera Münchens nattliv, men det avbröt vi rätt snabbt. Dagen efter startade långsamt men vid lunch var vi på väg hemåt igen.

IMG_7972

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s