Frühling, Klybecks cafépärla

Om du befinner dej i centrala Basel och promenerar över Mittlebrücke kommer du till Altstadt Kleinbasel. En gång i tiden en fattig och illa ansedd del av Basel, men som nu undan för undan ökar i attraktion. Här har både Manor och Migros stora varuhus, här föddes ölet Ueli, här ligger den numer nästan bortglömda Landhof och det är här stadens samtliga buvetter ligger. Det är en spännande mix av cafeér, kebabhak, små spännande butiker, lågprismarknader, billiga frisörer och kreddiga barer. Visst finns det fortsatt många vinddrivna själar och det finns några kvarter med prostituerade men det är i denna stadsdel vi bor.

Om du fortsätter rakt fram till Claraplatz, tar vänster på Klybeckstrasse och promenerar 10 minuter eller om man hoppar på spårvagn 8 norrut mot Kleinhüningen eller Weil am Rhein och går av vid Bläsiring, ja då är man strax vid korsningen Klybeckstrasse/Oetlingerstrasse, bara två kvarter från Rhen. Nu är du framme vid ett av mina favoritcafeér, Frühling.

Utifrån är cafeét är inbjudande med sina stora fönster mot båda gatorna i gathörnet. Och längst husväggen på Oetlingerstrasse står bord och stolar.

Det är ett café för kaffeälskare och tidigare hade dom kaffekurser och baristautbildningar i lokalen intill och man kan fortfarande köpa kaffe och tillbehör för att få till ett bättre kaffe hemma. Golvet är slitet och inredningen rätt inkonsekvent, men utan att bli oharmonisk. Moderna detaljer är blandade med stolar och lampor från 50-talet. Borden kommer i olika storlekar och längst delar av skyltfönstren kan man sitta i gatsmygar eller på små puffar vid låga bord. Här tycks alltid råda en avslappnad och familjär atmosfär. Det är ofta barn här och till dom finns det ett antal äldre leksaker i trä för utlåning. Dagtid är stammisar och förbipasserande de vanligaste gästerna. Kompisgäng, ensamarbetande med dator, några med ett skolarbete, två vänner som fikar, en jobbintervju, någon som läser tidningen eller en Baselpappa med en sovande bebis i vagn. Vi beställer kaffe vid baren och det blir alltid lite småprat medan baristan preparerar din kopp. På disken står ett fat croissanter och bredvid kassan ligger den mobiltelefon som styr musiken i lokalen.

IMG_7408 2 IMG_7409 2 IMG_7411 2 IMG_7412 2 IMG_7416 2 IMG_7417 2 IMG_7418 2 IMG_7419 2 IMG_7420 2 IMG_7421 2 IMG_7422 2 IMG_7423 2 IMG_7521 2

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s