Rasism och attentatet i Trollhättan

Nu har det gått två dagar sedan attentatet på Trollhätteskolan Kronan. Vi vet mer idag. Trots att gärningsmannen är död vet vi mycket mer. Vi vet vem han var. Vi vet vad han använde för vapen. Vi vet vad han hade för politisk övertygelse. Vi känner till hans hatiska uppsåt. Vi vet hur han rörde sej runt på skolan och sökte offer.  Vi vet vilka han gav sej på och vilka han skonade. Via tidningarnas rapportering och extrasändningar vet vi idag mycket mer. Men ingenting blir mer begripligt för det. Hat är lyckligtvis obegripligt för de flesta av oss.

När man bor i Sverige är rasism och främlingsfientlighet människofientliga världsåskådningar som jag, och många med mej föraktar. När man bor utomlands är det mer personligt. Lika dumt som när man befinner sej i sitt hemland men dessutom riktat mot mej. Även om jag som blekfis inte står i den värsta skottgluggen så betraktas vi som invandrare i Schweiz och det finns ett folkomröstningsreslutat som skall förstärka pur-schweizarnas plats i samhället och på arbetsmarknaden på bekostnad av oss som inte är medborgare i Schweiz (att bli medborgare är dessutom en lång och relativt kostsam process). Inte sällan får jag blickar och hör förflugna, eller i undantagsfall direkt riktade kommentarer i vardagen. Från personer som inte tycker att jag har rätt  att vara här på samma villkor som dom. Lägg till det att SVP, Schweiz motsvarighet till SD är landets klart största parti. Lyckligtvis är dom dock i minoritet och både i politiken och i befolkningen finns majoritet som motarbetar SVPs främlingsfientliga politik.

Med det sagt är det intressant att känna till att de i Schweiz boende, utan medborgarskap, har högre utbildning än de Schweiziska medborgarna. Detta beror naturligtvis på att många av de stora företag och organisationer som har sina huvudkontor här i Schweiz ser hela världen som sin rekryteringsbas för att försäkra sej om att kunna rekrytera de allra bästa för att fortsätta sin framgångsrika verksamhet. Vi är således viktiga för att bibehålla Schweiz framgång och välfärd.

I mina ögon skall det inte vara för att kunna räkna hem framgång man tar emot flyktingar. Det skall inte heller vara efter en kalkyl där man försäkrat sej om att man har råd att fortsätta leva som tidigare. Det är av solidaritet för dom som inte inte hade vår tur att födas i ett land där det råder fred.

Jag vill avslutningsvis dela med mej av tre av de bästa texter jag sett i samband med attentatet i Trollhättan:

Magnus Thorn (en väns Facebookuppdatering)

Niklas Orrenius: Tendens att se rasistiska attacker som enskilda undantag

KIT: … Samtidigt på hatsajterna

SicherheitShaffen

Autentisk valaffisch från SVP 2007 – Skaffa säkerhet.

Annonser

En reaktion på ”Rasism och attentatet i Trollhättan

  1. Ping: Gott nytt #Baselpappa-år | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s