Basel har blivit ett nöjesfält!

Basels pay off är Culture Unlimited och det lever man upp till. Det är helt enkelt något speciellt med Baselborna och hur dom ställer till med kalas nästan för jämnan. Nummer ett är ju Fasnacht, tre dygns anrik fest på vårkanten (feb/mar). Men utöver Fasnacht så  finns det ett par större festligheter som engagerar hela stan och fyller hotellrummen:

Och utöver dessa större events är det en ständig ström med mindre events mest hela tiden. Som när vi kom tillbaks från Sverige efter sommaren och det låg en flytande scen i Rhen precis här intill och det var band som spelade och mat och dryck till försäljning på promenaden längst floden varje dag i fjorton dagar. Detta events avlöstes av en endags bluesfestival på 5-6 scener precis omkring vårt hus.

Ja, faktum är att om man inte har ögon och öron öppna, lyssnar på rutinerade Baselbor, håller koll på Basel.com och på stadens olika informationstavlor så kan man mycket väl missa events som man hade velat vara med på: en Calexico-konsert på Kaserne, en ölfestival på St Johan, en barndag i Allschvil, en streetfoodfestival vid mässan, en Romardag i Augusta Raurica, en Champions Leaguematch, någon mässa du inte trodde existerade, en pumpamarknad i Bottmingen, din favoritcirkus, en jazzfestival i Kleinbasel, en barnloppmarknad på Petersplatz,  en Eldfest i Liesthal etc. Och då har jag inte ens nämt finkultur som det förnäma utbudet av klassisk musik och utställningar på stadens alla gallerier och museum.

Men just nu pågår alltså den 543:e höstmarknad, Herbstmesse i stan. Invigningen var i fredags med gigantisk 80-talsfest på mässan och på lördagen kl 12 startades äntligen alla de tivolin som byggts upp de senaste veckorna. Det är den där sortens tivolin som utöver alla åkattraktioner har allt det som hör till av lotter, spel, korvar, heliumballonger, spunnet socker, chokladdoppad frukt och förfriskningar. Och tivolit finns på alla stadens centrala torg (Münsterplatz, Barfüssenplatz, Claraplatz, Messeplatz/Rosentalanlage och Kaserne samt med en stor marknad på Peterplatz). Och som brukligt är när det är folkfest i Basel så går verkligen folk ur huse. Om söndagarna är det sorgligt nog rätt öde på stan, stationerna, promenadvägarna och lekplatserna undantagna. Men idag var det lämmeltåg med människor i alla åldrar på alla trottoarer, gångvägar och broar i stan. Vi gjorde korta besök på Münster och Kaserne och där var det sprudlande folkfest. För mycket folk för att det skulle vara bekvämt, men inte så mycket folk att det skulle vara outhärdligt. Och såhär skall det nu vara i tre helger och vardagarna där emellan. Men det är underbart att se barnskratt och av förväntan lysande barnögon. Men kvällstid är det en något äldre publik. Lika glada och sprudlande men då kramas och flörtas det mer mellan attraktionerna och det spunna sockret.

 

IMG_8999 IMG_8998 IMG_8996 IMG_8995 IMG_8992 IMG_8990 IMG_8988 IMG_8987 IMG_8986 IMG_8985 IMG_8984 IMG_8983 IMG_8982 IMG_8981 IMG_8980 IMG_8978 IMG_8976

 

 

Annonser

3 reaktioner på ”Basel har blivit ett nöjesfält!

  1. Hej hej! Här kommer en hälsning från Ingolstadt norr om München 🙂 Här har vi också 2371 olika fester, mässor, marknader och events under året. Man hade önskat att det fanns en samlande hemsida eller något så man inte missar godbitarna 🙂 Nu gäller det istället att kolla affischer vid busshållplatser, pelare och gratisbroschyrer på förskolan, i affärer och alla möjliga och möjliga ställen!
    Hälsningar Linnea

    Liked by 1 person

  2. Ping: Mitt i höstmarknaden, Herbstmesse. | BaselPappa

  3. Ping: 10-årskalas för LG | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s