Lördag på Europa Park

Eftersom det varit bra och varmt väder de senaste dagarna och prognosen såg bra ut inför helgen så bestämde vi oss för att göra den där sedan länge bestämda men uppskjutna resan till Europa Park i Rust i Tyskland idag. Köpte bussresa och entré i ett paket på nätet igår. Kostar ungefär €80 per person för mej, Jennie och LG medan lilla L följer med utan kostnad. I entrén ingår också alla åkattraktioner.  Ett skönt system som ger bra kontroll på kostnaderna och gör att man bara kan åka, åka, åka.

I morse kl 8:15 tog vi bussen tillsammans med ett antal mindre sällskap; inga barn, men många kompisar och par i 25-årsåldern. En dryg timme senare rullade vi förbi ett par böljande gigantiska berg-och-dal-banor in på parkeringen och efter tydliga förmaningar från bussföraren om vikten av att komma tillbaks till hemåkningstiden kunde vi inleda vårt premiärbesök på Europa Park.

En vän som jobbar på Liseberg har tidigare berättat att Euro Park uppstod som ett showroom för en tillverkare av nöjesparksattraktioner. Dom hade länge gjort berg-och-dal-banor och behövde visa upp dom för sina kunder. Därför började man ställa ut dom för potentiella kunder och då var man bara ett steg ifrån att också låta kunder använda attraktionerna. Familjen Mack är starkt närvarande i parken än idag.

Jag och LG inledde starkt med Wodan (Oden) Timbur Coaster och det skulle också visa sej bli dagens höjdpunkt. Och det blev också sammantaget ett fokus på olika berg-och-dal-banor, men även en del andra attraktioner.  Parken är indelad i olika Europeiska regioner som var och ett är en egen liten nöjespark men allt som hör till: attraktioner, typiska miljöer, lokal mat och lite spel och shopping. Totalt rör det sej om ett tiotal regioner varav Skandinavien är en.

Euro Park är Europas näst största (räknat på besökare) nöjespark efter Disneyland i Pasis, men med min erfarenhet från Disneyland i Tokyo gissar jag att Euro Park är Europas till ytan största nöjespark. På gott och ont är det rätt ytineffektivt på Europa Park.

På pluskontot är främst storleken och det väldigt stora utbudet av attraktioner.  Man kan inte gå igenom allt utan får besöka några av sina favoritregioner. För att förenkla rörelse i parken finns flera olika tåg till förfogande. Maten inne i parken följer de olika regionerna och är både bra och prisvärd för att vara köpt i nöjespark. Dessutom är parken fint utsmyckad; denna helg var den sista med Halloweentema och härnäst stundar naturligtvis jul.

Storleken är också på minuskontot. Det är helt enkelt lite svårnavigerat. Svårt att hitta ingångar och lite för ofta lite ologiska utgångar. En annan nackdel på Europa Park är avsaknaden av WiFi. Det är obegripligt att inte på nöjesetablissemang med internationella ambitioner inte investerar i internet till kunderna med all den marknadsföring det skulle generera om man sköter sej i övrigt.

Intressant ur image och merchandise-synpunkt med 40-årsfirande Europa Park som till skillnad från världens största nöjesparker (Disney och Universal) saknar tydlig image och imagebärare. Det finns en Mus och några vänner till honom som finns för att driva imagearbetet men all  tydlighet saknas. Det gör att det inte finns mycket att köpa mer än produkter med loggor samt dito i säsongsutgåvor. Det kan ju bara skönt så, men ibland vill man ju ha med sej ett minne. Uppsidan för familjen Mack är att man kan sluta samarbeten med företag som är intresserade av att sälja mode, klockor, inredningsprodukter och andra livsstilsprodukter i butikerna inne i parken. Men det hjälper inte tydligheten.

Vi sparade medvetet spelandet till slutet för att inte riskera bli gående runt med stora vinster (förstå optimismen). Men mot slutet i Grekland, Italien och Frankrike hittade vi inga lotterier eller lyckohjul något som genererade lite gnissel i familjen men vi var tvungna att avbryta för att ta oss till bussen för att inte missa hemresan. Vi hade 10 minuter till godo och två minuter över utsatt tid rullade vi ut från parkeringen efter vårt första besök här. En fantastisk dag med många skratt, men vi lärde oss mycket som kommer förenkla framtida besök och vi kommer garanterat tillbaka snart igen.

När vi kom tom tillbaks till Basel var det fortfarande 18 grader ute och vi passerade Höstmarknaden och tivolit vid mässan på vägen hem för att LG skulle kunna stanna och spela ett par spel.

IMG_9295 IMG_9293 IMG_9289 IMG_9287 IMG_9284 IMG_9278 IMG_9277 IMG_9274 IMG_9269 IMG_9265 IMG_9264 IMG_9258 IMG_9256 IMG_9254

 

Annonser

4 reaktioner på ”Lördag på Europa Park

  1. Ping: Firade LGs födelsedag på Europa Park | BaselPappa

  2. Ping: Mitt i höstmarknaden, Herbstmesse. | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s