Akutbesök med kundfokus på UKBB

Apropå att vi fått göra flera besök på barnakuten i Basel den senaste tiden så tänkte jag passa på att berätta hur det går till eftersom det skiljer sej från de akuter jag besökt i Sverige (Östra sjukhuset, Sahlgrenska och Mölndal; samtliga i Göteborgsområdet).

Sjukhuset heter Universitäts-Kinderspital beider Basel, alltså Universitets-barnsjukhuset för de båda halvkantonerna Basel-Stadt och Basel-Landshaft, men kallas allmänt för UKBB och ligger på Spitalstrasse 33 bredvid Universitetssjukhuset något norr om centrala Basel på Gross-Baselsidan. Sjukhuset öppnade 2011 och är modernt och stylish både på in- och utsidan. Vid intresse läs mer på hemsidan eller på wikipedia.

Som besökare slås man av hur, åtminstone akutdelen, är formgiven för de sjuka och deras familjer snarare än för personalen, även om detta verkligen inte står i något motsatsförhållande. Detta går i linje med det jag tidigare lärt om lean. Av naturliga skäl kan jag inte avgöra kvalitén på vården men den känns minst lika bra som den svenska. Jag har där emot en uppfattning om väntetid och hur den uppfattas.

Man kommer in till akuten direkt via Spitalstrasse eller via sjukhusets huvudentré precis intill. Det första som händer när man kommer in är att man träffar en sjuksköterska vars uppgift är att ställa en grovdiagnos och göra en prioritetsvärdering. Det finns två bås utrustade för detta syfte även om inte båda alltid används. När det är klart men man inte skall omhändertas direkt så går man till disken och sköter administrationen (inskrivning, registrering etc). Efter det får man sitta ner i det väldesignade väntrummet en stund.

När man ropas upp får man gå vidare till ett större mottagningsrum med uppskattningsvis 6-8 bäddar separerade av hängande tyg. Ambulansintaget leds också in till detta rum. Sjuksköterskan som ropat upp pratar igenom läget: vad som hänt, smärtbilden etc. Den väntan som man sedan står inför är ju den allra tråkigaste på svenska akutmottagningar men det verkar som matchningen mellan när man ropas upp och när man kommer få träffa läkaren är väsentligt bättre på UKBB.

Enklare ingrepp som ihoplimning av pannor, undersökning av eventuellt brutna fotleder samt återbesök avseende förmodat obrutna fotleder görs i detta rum som känns som akutens nav. Här är det lite liv och rörelse vilket säkerligen får tiden att gå lite snabbare. Här rör sej flera sjuksköterskor, läkare och annan personal om man behöver fråga något.

Om man behöver röntgas så behöver man inte ta sej iväg till en helt annan del av sjukhuset för att sitta i ett nytt väntrum utan dessa faciliteter finns vägg i vägg med mottagningsrummet. Man ligger kvar på sin brits tills röntgenläkaren kommer och hämtar upp patienten. Nästan helt utan väntetid. Väl anpassat till kundens behov.

 

3988ee30d050929f1636111a322715f6

Ovan: Exteriör; Nedan: Interiör från väntrummet.

IMG_9486 IMG_9485 IMG_9484

Annonser

6 reaktioner på ”Akutbesök med kundfokus på UKBB

  1. Har bott i Schweiz sen 96 och här är sjukvården den bästa jag någonsin har upplevt. Inga köer. Med rätt försäkring fritt läkar val och jag har aldrig behövt vänta mer än en timme på akuten med mina barn. I Sverige blev min mamma sjuk i cancer 2009 och fick vänta i över 4 månader på att få en tumör bortopererad. Då hann cancern sprida sig och 2 månader efter operationen dog hon. En kompis i Schweiz vars pappa hade samma diagnos och stadium levde i 4år eftersom operation och medicinering omedelbart blev gjort. Lycka till i Schweiz jag hoppas ni trivs!

    Gilla

  2. Ping: Frågelåda – ställ dina frågor om Basellivet! | BaselPappa

  3. Ping: Virus och fler läkarbesök | BaselPappa

  4. Ping: Gips och rullstol | BaselPappa

  5. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Noggrannhet och trygghet | BaselPappa

  6. Ping: VABruari i Basel | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s