Basar, besök och hög feber

Vi hade precis fått besök från mina föräldrar och såg fram emot att besöka Basels julmarknad, promenera och äta ute allihop. LGs gips hade precis stelnat och helgen stod för dörren.  Då ringde dom från skolan om att LG hade feber och ont i huvudet. Fredagens halvdag i skolan blev en kvartsdag.

LGs feber ökade från att ha legat lite över 38 till att ligga mellan 39 och lite över 40 på fredagkväll och lördagen. Idag söndag ligger den på 38-39. Ungefär. Och naturligtvis lite lägre när hon tar febernedsättande. I samband med att tempen gick ner lite på lördagen tillkom halsont. LG har varit riktigt sjuk idag och imorgon skall vi besöka Dr Gordon igen.

Således fick det bli lite ändrade planer för helgen. Mestadels är antingen jag eller Jennie hemma med LG medan den förälder som inte är hemma med LG är ute på stan lite grann. I fredags besökte jag och min mamma och pappa mat/dryck-julmarknaden på Rheingasse (gatan mellan oss och Rhen). Eldar, dryck och streetfood med jultema. Riktigt trevligt.

Lördag förmiddag besökte vi den svenska julbasaren som årligen arrangeras av Svenska kyrkan i en lokal i ålderdomshemmet rakt över gatan från Utengasse. Den svenska basaren pågick mellan 9 och 17 i en rejäl lokal och tycktes vara välbesökt under hela dagen.

Prästen Magnus Nordström tog emot i dörren och väl inne var det en klassisk julmarknad spetsad även med icke-juliga traditioner: luciafika med hembakat, smörgåstårtor av flera sorter, ärtsoppa och punch, glögg, korv-med-bröd, pysselbord för barnen, konsthantverk, second-hand-grejer, svenska julprydnader och försäljning av ett antal svenska produkter som saknar exakta motsvarigheter här nere (t ex glöggkryddor, julmust, fiskbullar, kaviar, tunnbröd, sill, julkryddor, Slotts senap, ärtsoppa, sirap etc).

Men kanske är ändå huvudattraktionen med basaren att vara en social hub för svenskar och svenskintresserade i Baselområdet. Vi träffade flera vänner ur vårt svenska nätverk som springer ut Svenska skolan. Och det var tydligt att många andra upplevde samma sak.  Inte bara träffade man tidigare bekanta utan det var uppenbarligen en social funktion för att skaffa nya svenskar inom den brokiga svenska communityn. Noterbart är emellertid att medelåldern nog var närmare mina föräldrars än min och Jennies. Sammantaget var det som om en port öppnat till Sverige för några timmar och det var inte utan att man var lite upprymd av att vistas där trots värmen och den lite dåliga luften.

Någon knapp timme senare gick vi hem till LG igen med lussekatter och glögg i magen och med julmust, tunnbröd och ett sådant där adventsljus där man eldar en cm om dagen.

Lördag eftermiddag besökte jag och mina föräldrar Basels julmarknad som i huvudsak återfinns på och kring Barfussenplatz och på Münsterplatz. En småtrevlig marknad med mycket att köpa, äta och dricka. Idag, söndag är Jennie ute en sväng i julstaden med mina föräldrar för att fika, titta på ljus och dekorationer och besöka marknaden igen. Men låt mej återkomma till julmarknaden i ett senare inlägg.

Låt oss nu hoppas att LG kryar på sej och att ingen annan blir smittad på vägen.

Bilder från den svenska julbasaren:

IMG_9602IMG_9587 IMG_9593 IMG_9599 IMG_9594IMG_9598 IMG_9597 IMG_9596 IMG_9595 IMG_9592 IMG_9591

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s