Virus och fler läkarbesök

I ett par inlägg förra veckan berättade jag om besvärande täta besök hos Dr Gordon och på barnakuten på UKBB samt om hur LG fick gips. Efter att ha linkat omkring i två veckor med liten fraktur i foten skulle man ju kunna tänka sej att det skulle vara nog när hon slutligen fick foten gipsad. Nå. Nu blev det inte så.

Istället insjuknade LG in rejält under fredagen med hög feber, huvudvärk, ont i halsen, flammiga utslag på överkroppen och total avsaknad av aptit. Efter en helg med feber på mellan 38,5 och lite drygt 40 grader besökte vi åter Dr Gordon på måndagen. Utan energi, men med gipsad fot linkade hon upp på britsen för undersökning i gröna rummet. Efter att ha ställt lite frågor,  lyssnat på hjärtat, klämt lite på magen och tittat i öronen bad Dr Gordon LG sträcka ut tungan och säga Ahhh. Han nästan skrek till när han tittade ner i LGs svalg.

-Strepto!

Men analysen av topsningen av svalget var negativt för streptokocker. Istället gick undersökningen vidare och blodprov togs. Vid analysen visade sej att ett par värden var för låga, något som antydde att det rörde sej om ett virus.

Just då visste jag inte mycket om virus och det gör jag egentligen fortfarande inte. Fast mer. Virus består av genetiskt material men kan inte föröka sig självt utan måste invadera en värdcell och överta dess ”maskineri” för att kunna tillverka fler viruspartiklar. Det är således en slags parasit. Virus ligger bakom så skilda sjukdomar som förkylning och influensa via röda hund och vattkoppor till Ebola och HIV. Det finns en del mediciner mot virus, så kallade antivirala medel men forskningen på medicin mot virus ligger långt efter den emot bakterier, men stora steg har tagits i och med kampen emot HIV/AIDS.

I LGs fall, där emot, rörde det sej om influensa eller något närbesläktat. Vi kom hem med medicin emot några av symptomen: feber/verk och halssmärta.

På måndag eftermiddag blev det lite bättre: Febern gick ner och LG åt lite scrambled eggs både på måndagen och tisdagen. Det var det första hon ätit sedan fredagens frukost. Men om nätterna hade LG febertoppar och det halsonda gav inte med sej. Om dagarna var orkeslösheten och det halsonda som hindrade matintag värst. Just som det var som mest smärtsamt att som förälder se LGs håglöshet vände det och blev bättre natten till onsdag.

Som planerat återvände vi till Dr Gordon för nytt blodprov på onsdagen och nu såg värdena bättre ut. Allting tydde på att hon var starkt på bättringsvägen. Vi fick en halsspray som bedövar halsen och som skall tas innan måltid för att underlätta ätandet.

Förbättringen fortsatte stabilt under onsdag-torsdag. LG kunde äta mer, hade mer liv i blicken och orkade mer än att ligga i soffan och sängen. Under onsdag-torsdag började LG ett nytt litet pysselprojekt och så gjorde hon nästan hela skolveckans planerade arbete.

Men eftersom hon inte ätit speciellt mycket i veckan så bestämde vi oss för att LG skulle stanna hemma även idag fredag. Aptiten imponerade inte på förmiddagen, men kom med besked på eftermiddagen. Och nu lagom till fredagsmyset är hon nog att betrakta som frisk. Således ser vi nu fram mot en trevlig, men gipsad helg.

Med dessa nya läkarbesök är vi nu uppe i sju besök hos doktor och akuten på en månad. Men nu ser det, peppar-peppar ta i trä, ut som om det kommer bli lugnare på läkarbesöksfronten en tid framöver.

IMG_9681

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s