Tre marknader om lördagen

Lördagen kom, äntligen helg, LG var frisk, hög blå himmel och hela familjen slängde sej ut med beslutsamhet redan på förmiddagen.

Första anhalten var Riehen och Riehens julmarknad. Riehen är ett gulligt och mycket välmående samhälle med 21 000 invånare som ligger nordost om Basel omgivet av Tyskland på tre sidor. För mej är Riehen väldigt mycket medelstora och stora vitkalkade villor med stora trädgårdar. Riehen är en av tre kommuner (Basel och Bettingen) i vår kanton Basel-stadt. Det finns ett par fina promenadalternativ för att ta sej till Riehen men med hänsyn till LGs gipsade fot tog vi spårvagnen denna gång. Gick av på Riehen dorf som ligger mitt i Riehen med stadshotell/värdshus, leksaksmuseet och kyrkan inom synhåll. Och julmarknaden befinns i huvudsak på gården till det fina leksaksmuseet. Ett femtontal mindre stånd säljer prydnader, juldetaljer, lokaltillverkade livsmedel, potentiella julklappar etc. Vi var där en timme efter öppnandet och besökte julmarknaden företrädesvis ihop med damer över 75. Vi beslöt oss att ta en liten promenad i omgivningen (så mycket LGs fot och händer orkade) och en fika innan vi åter tog spårvagnen tillbaks mot Basel.

IMG_9724 IMG_9722 IMG_9720 IMG_9714

I samband med att mina föräldrar var här och hälsade på förra helgen var jag och Jennie var sin gång på julmarknaden, men nu var det första gången vi var ute hela familjen. Nu började vi uppe på Münsterplatz som är en liten, i huvudsak mat- och dryckorienterad marknad och ett större och jättegulligt aktivitetsområde där barn kan prova på många olika hantverk i Märchenwald, Sagoskogen. Detta sker i Robi:s regi; Robi har jag bloggat om tidigare.  För mellan 25 och 75 kr styck fick man prova på att prägla järnsmycken, göra julgrupper, gjuta tennfigurer, stöpa ljus, smida och svarva ljusstakar, baka lebkuchen och arbeta i läder. Allt under kompetent hjälp av hantverkskunniga i små bodar. Och trots att det var mycket folk hann LG att göra både ett järnsmycke och gjuta en tennängel medan Jennie och L grillade pinnbröd.

IMG_9775 IMG_9774 IMG_9771 IMG_9766 IMG_9759 IMG_9752 IMG_9747 IMG_9730

Sedan promenerade vi ner mot Barfüsserplatz där huvuddelen av Basels julmarknad är belägen. Bland glühwein, rösti och långa korvar kan man köpa allt som hör julen till om man skall fira som en Schweizare: granar, julgranskulor, leksaker, många olika sorters livsmedel (korv, sylt, honung, pesto, vinäger, marsipan etc) sjalar, dekorationer, kakformar, lukt och rökelse, hantverk, mössor, vantar och allehanda krimskrams.

IMG_9617 IMG_9612 IMG_9608  IMG_9804

IMG_9805

Lite spontant, efter att ha sett en massa pepparkakor, julmust och glögg på Facebook bestämde vi oss för att åka till IKEA i Pratteln. Ett varv i varuhuset kom att kosta oss 500:- utan att vi egentligen köpte något vi trodde vi behövde, och sedan kostade oss besöket i matdelen utanför kassorna lika mycket. Några flaskor glögg, ett par burkar pepparkakor, 10 flaskor julmust, gifflar, daim, köttbullar och lösgodis. Jag tror det är utmärkande för oss utlandssvenskar att vi spenderar mer pengar på mat än på möbler när vi besöker IKEA.

Annonser

4 reaktioner på ”Tre marknader om lördagen

  1. Ping: Svensk julkänsla i Basel | BaselPappa

  2. Ping: Lucka 11: Münster. Kyrkan och platsen. | BaselPappa

  3. Ping: Drar ihop sej mot jul i Sverige | BaselPappa

  4. Ping: Så firas Jul i Schweiz | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s