Gränshandel (del 1) – Bakgrund

Basel ligger verkligen vid en treriksgräns. Om man startar hemma hos oss på Utengasse krävs inte mer än ca 10-11 km för att göra en promenad/löprunda som täcker in tre länder (även Tyskland och Frankrike). Detta påverkar mentalitet, språk och säkert mycket mer. Livsmedelsinköp till exempel.

Schweiz är otvetydigt ett självständigt land. Och i Schweiz fall har det flera innebörder, men bland annat: Man ansluter sej ogärna till stor internationella organisationer eller avtal om det riskerar att inskränka det egna rörelseutrymmet. Man är, efter egen vilja, självförsörjande på väldigt mycket livsmedel. Denna frihet har ett pris och upprätthålls bland annat med hjälp av höga importtullar och stora subventioner till det egna jordbruket. Jag tror inte denna strategi med höga tullar och mycket subventioner är hållbar på sikt; jag tror man måste öppna gränserna och våga utsätta sej för konkurrens för att bli expert på några saker och importera andra. Norge är i en jämförbar situation. För att med sin lön/intäkt kunna betala höga levnadsomkostnader behöver även andra priser på varor och tjänster höjas till en matchande nivå.

Rekommenderad, kort och bra utökad läsning: Därför är det som schweiziska bönder producerar så dyrt (2015) och Schweiziska mjölkbönder har världens högsta subventioner (2013).

Detta betyder att det är dyrt att komma till Schweiz och leva på de pengar man tar med sej hit och växlar till Franken (CHF). Där emot är det inte jättedyrt för oss i Schweiz att handla i Schweiz med pengar vi tjänat här.  Om man där emot bor nära gränsen till Tyskland och Frankrike så blir det omvänt billigt att åka dit och handla.

Redan tidigare var gränshandeln omfattande, men när Schweiziska riksbanken valde (tvingades) att släppa CHF fasta växelkurs mot Euron 15 januari 2015 hoppade valutan upp ca 25%. I november när vi hälsade på i Basel kostade en Franken ca 7,50 SEK och den 15 januari kostade den ca 9,50 SEK. Sedan dess har priset på en Franken gått ner och nu i höst kostar den mellan 8,50 och 8,70. Dessa förändringar påverkar ju inte oss som har både intäkter och utgifter i Franken. Men det sänkte priset på det vi köper med Franken utanför Schweiz. Som i Tyskland och Frankrike till exempel.

Basel är motorn i regionen och många reser in till Basel för att jobba från områdena utanför. Inte minst är det stor dagsinpendling från Tyskland och Frankrike. I ett gemensamt projekt som fått stöd från EU (trots at Schweiz inte är med) finns det en spårvagnslinje (8) som går från Basel till grannstaden Weil am Rhein i Tyskland och ytterligare en linje (3) håller på att förlängas från Basel till franska Saint Louis. Dessutom lär det finnas planer om att  förlänga linje 6 till Lörrach, men det är ligger väsentligt längre fram. Och eftersom det är billigt för Schweizare att handla mat till ordinarie tyskt och franskt pris så finns det ett flertal alternativ lätt nåbart med bil eller spårvagn från Basel i båda dessa länder. Det finns dessutom rutiner i respektive land som gör att man slipper betala lokal moms. Dessa skiljer sej något åt länderna emellan och gör att det i regel är enklare att handla i Tyskland.

Detta är bakgrunden till den relativt omfattande gränshandeln i Baselområdet. I nästa inlägg tänkte jag återkomma till hur handeln går till i praktiken.

Samtliga mina inlägg om gränshandel:

alptopp_0

Annonser

4 reaktioner på ”Gränshandel (del 1) – Bakgrund

  1. Ping: Gränshandel (del 2) – Så går det till | BaselPappa

  2. Ping: Gränshandel (del 3) – Jag har en brevlåda i EU | BaselPappa

  3. Ping: Gränshandel (del 4) – Skamligt, men ”alla gör det” | BaselPappa

  4. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Liberalt och konservativt | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s