Besök från Zürich

I helgen fick vi på Utengasse besök av Tobias med familj från Zürich. Familjen går i Sverige-tankar som dom ville dryfta och Tobias har tagit kontakt med mej efter att ha hittat #Baselpappa-bloggen. Han frågade om dom fick komma på besök för att prata lite Sverige och ställa lite frågor. Tobias som arbetar som verksamhetskonsult har tillsammans med fru och två barn besökt Sverige vid flera tillfällen både privat och för att träffa potentiella arbetsgivare. Susanne är specialsjuksköterska och kommer troligen kunna få jobb var helst i Sverige dom flyttar.

Som vi uppfattade det är den främsta drivkraften att barnen skall kunna gå i en montessoriskola eller motsvarande, något som är mycket dyrt här i Schweiz (uppskattningsvis 200 000-300 000 SEK/läsår). Problemet i Sverige är att det alltid är kö till skolorna; tillgången lyckas inte möta efterfrågan.

Men som nyfikna noviser på Sverige finns det än så länge många obekanta variabler för familjen, även om kravet på montessoriskola är fast: Var någonstans skall man bo? Var skall de jobba? Var skall barnen gå på dagis/skola?

Vi fikade på julmust, pepparkakor och våra hembakade lussekatter. Inledningsvis var det givetvis lite trevande, men blev allt mer konkret och frågvist. Jag plockade fram kartor och vi pratade om bostadsorter och utbildningssystem. Utan att veta precis tror jag vi bekräftade de flesta intryck familjen redan hade från sina Sverigebesök.

Ett par timmar senare lämnar familjen vår lägenhet och vi önskar våra nya vänner lycka till och hoppas dom kommer fram till det bästa beslutet för sin familj.

Tänk vad en liten blogg gör att man kan få vara med om.

 

1817133_1200_675

Annonser

En reaktion på ”Besök från Zürich

  1. Ping: Hjälp Baselpappa att hjälpa | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s