Gränshandel (del 4) – Skamligt, men ”alla gör det”

Att lågprishandla på andra sidan gränsen kan uppfattas som en illojal handling mot Schweiz och Schweiz ekonomi. Därför är är det många schweizare som anser att det är lite skamligt att idka gränshandel eller att träffa en kollega eller granne i någon av butikerna på andra sidan gränsen. Men som en Schweizisk vän krasst uttryckte det: Alla gör det.

Jag har försökt att hitta uppdaterade siffror på gränshandelns omfattning, men tyvärr utan tillfredställande framgång. 2013-2014, med mindre skillnad i matpris och utan möjlighet att ta spårvagn till Tyskland lär det ha varit ca 25% av Schweizarna som gränshandlade regelbundet. Andelen lär vara högre idag. Och andelen lär vara högre i Basel som ligger på gränsen till Tyskland.

Handlarna i Basel har till och med kampanjat mot gränshandeln genom att fråga om vi som gränshandlar verkligen är äkta schweizare. I Basel, Europas läkemedelshuvudstad, finns det gott om utländsk kompetens. Schweiz är ett av få länder där invånarna med utländskt medborgarskap har högre utbildning, i genomsnitt, än dom med schweizisk medborgarskap. Ca 1/3 av invånarna i Basel har utländskt medborgarskap. Främst från Tyskland, Italien och  andra europeiska länder, men också större andelar från Indien och USA.

Men jag har en känsla av att även detta med skammen för gränshandeln kommer normaliseras över tid. Numer ser jag rätt ofta folk i tröjor med stora Basel- och Schweiztryck när jag är och veckohandlar. Och omvänt ser man oftare människor bära påsar från Marktkauf och Hieber här i Basel.

Samtliga mina inlägg om gränshandel:

www.hieber

Annonser

3 reaktioner på ”Gränshandel (del 4) – Skamligt, men ”alla gör det”

  1. Ping: Gränshandel (del 3) – Jag har en brevlåda i EU | BaselPappa

  2. Ping: Gränshandel (del 2) – Så går det till | BaselPappa

  3. Ping: Gränshandel (del 1) – Bakgrund | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s