Mest uppåt. Lägesrapport dec 2015.

Det är ju ett understatement att säga att 2015 varit ett händelserikt år för mej och min familj. Det enda som kan mäta sej med flytten till Basel är nog att skaffa barn. Och Baselflytten och allt som hör till den känns som en ännu större händelse. En sann game changer för vår familj. Just nu är det december och tiden för summeringar och årskrönikor. Här i bloggen har du ju kunnat följa vad som hänt undan för undan hela året varför jag inte tänker ge mej på att summera hela året utan snarare ge ett summerat nutidsläge.

De med erfarenhet säger att andra halvåret är den tuffaste tiden.  Det känns ändå som om det går rätt bra för oss. Visst, det går fortfarande upp och ner, men i de flesta avseenden är vi på rätt väg. Det känns som vi nyss kom till Basel efter sommaren och nu är vi redan tillbaks i Sverige för jullov. Vi har etablerat en vardag i Basel.

Det går väldigt bra för Jennie på jobbet och hon är mycket uppskattad av sina kollegor även om det kräver att hon jobbar mer och intensivare än hon tidigare varit van vid. Dessutom har den kontinentala arbetskulturen krävt lång tillvänjning och många överraskningar. Det har krävt mycket av Jennie, men också varit mycket lärorikt (jag hoppas att hon kan skriva en egen bloggpost om detta innan jullovet är över).

LGs skola går fantastiskt bra. Detta har jag nyligen skrutit om, så låt mej bara konstatera att hennes skolglädje, beslutsamhet och intresse för både siffror och bokstäver blivit ett framgångsrecept. Där emot har november-december varit stygg mot LG som haft influensa, Benmärgsödem/blödning (bone bruise) och någon slags överansträngning i handen av tiden på kryckor. Sista veckan i skolan var både hon och skolkamrater trötta och jullovet var mycket efterlängtat och med det kom glädje och livsgnistan tillbaks så som man känner igen den.

Lilla L trivs riktigt bra på sitt dagis (2 dagar/vecka) och springer in till dom andra barnen när man lämnar och kan ibland vara lite svår att få med hem vid hämtning. Möjligen är två dagar lite för lite för att få riktig kontinuitet i det sociala och pedagogiska på dagis så kanske är det dags att addera ytterligare en dagisdag per vecka under våren någon gång.

Under slutet av hösten har min vardag handlat om de dagliga tyskalektionerna och hänga med L eller hitta/söka jobb om dagarna. Tyskan går framåt, jobbletandet går långsamt och har ännu inte resulterat i mer än 3-4 ansökningar. Det måste till ytterligare disciplin i vår. Dessutom har jag några fina kompisar här vars vänskap jag hoppas kunna bära med mej hel livet.

Det sociala är ett kapitel för sej i vårt nya liv. Lilla L har tydligen ett par favoriter på dagis, men eftersom hon inte pratar speciellt mycket är det lite svårt att fånga upp. Efter en riktigt tuff start har LG nu gott om både vänner och bekanta. De kommer både från Academia och från Svenska skolan. Jennie har hittat några goda vänner via jobbet och jag vågar mej på att gissa att hon under våren kommer utveckla lite djupare egna bekantskaper i Basel. Faktum är att de flesta av de vänner och bekanta vi har nere i Basel är det jag som träffat och umgåtts med. Utöver skolorna så härhör dom också från en Facebookgrupp med hemmapappor och vänners vänner. Vi hade ju en lyckad fest i september och skall försöka upprepa det i början av våren.

Det går som sagt rätt bra för oss i Basel, men allt är sannerligen inte en dans på rosor. Jag hoppas den diversifierade bilden framgår när man läser bloggen. Man saknar vänner och familj, livet ter sej ibland lite enklare/torftigare än i Sverige (färre vänner, (än så länge) ytligare relationer, färre maträtter). Jag känner viss oro för min jobbframtid här nere, jag behöver hitta något arbetsrelaterat att göra. Vi har också varit sjukare i Basel än vad vi normalt är. Och till det kommer LGs fotskada som förmodligen kommer ta lång tid att läka och rehabilitera.

Bergogdalbane

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s