Julledigt i Sverige (del 2)

Vi hade med oss en del julklappar från Schweiz, men av utrymmesskäl fick ett par skrymmande klappar stanna i Basel över jul. Inte helt enkelt det där för man (det vill säga jag) vill ju i möjligaste mån undvika att släpa samma saker fram och tillbaks samtidigt som man (jag) väldigt gärna vill ge presenterna just på Julafton. Jennie hade också ett par klappar med sej från en USA-resa i december. Och med lite välplanerad julshopping Göteborg var vi klara med julhandeln.

Själva julen, julafton och juldagen,  firade vi i Floda tillsammans med min mamma och pappa. Det hela får nog sägas ha gått ganska lugnt och traditionsenligt till, med tid både för prat och mat innan den lite märkliga skånska tomten anlände för att dela ut klappar. Tyvärr har jag inte fått chansen att bekanta mej med denna udda, men enligt ryktet karismatiske karaktär, men kanske får jag en ny chans nästa jul.

På annandagen gav vi oss iväg med vår hyrbil på liten utflykt till Nyköping dit Jennies pappa och hans fru flyttat under hösten. Vi firade lite jul, åt gott och hade tid att prata också mellan promenader och filmtittande. Det var också i Nyköping vi besökte vårdcentralen och LG fick sin senskideinflammation konstaterad. Men framför allt var det i Nyköping vi var när snön kom. En nyhet för lilla L som inte minns förra vintern och en olidlig frestelse för LG som i sitt tillstånd i princip tvingas sitta inomhus. Efter tre dagar i Nyköping stannade vi till hos goda vänner i Hagalund utanför Normlösa utanför Mjölby utanför Linköping. Det blev kaffe, mat och en vinterpromenad (med både lilla L och LG sittande på snowboard) innan vi slutligt satte av mot Floda igen.

Någon mellandag och sedan var det dags att fira Nyårsafton på Hisingen tillsammans med några av våra allra bästa vänner. En ordrik middag över kalkon och vin och sedan klarade sej de äldre barnen nästan själva vilket gav oss vuxna gott om tid för prata i olika konstellationer. De största barnen LG och jämnårige V var vakna till 12-slaget men föll sedan snabbt ifrån. Sedan hade vi vuxna rätt gott om tid att sitta och småprata som vi gjorde förr. Innan Baselflytten. Detta var tveklöst några av Sverigevistelsens bästa timmar.

När man tänker tillbaks på dagarna i Sverige så minns jag hur mycket enklare vardagen är i det land där jag är född. Vardagens utmaningar är så små. Att handla, beställa mat, överhöra samtal när man står i en kö och se på TV. Som att snittpulsen sjunker 5 slag. Det är rätt skönt att känna och väldigt påtagligt de första två dagarna. Men man vänjer sej snabbt.

När det var dags att åka hem till Basel igen så längtade jag hem. Givetvis en del tunga avsked och tankar, men det är något visst med att komma hem. Hem till våra saker, vårt sätt att göra saker på, friheten och framför allt till sin säng. LG som lekte rätt mycket med vänner från sin gamla klass under dagarna i Floda är tyngd av sina skador, men är ändå väldigt bra på att hålla humöret uppe.

Vi hann inte med Järnbruken denna gång, Jennie har ännu inte varit där. Det finns också ett antal kompisar jag hade velat hinna träffa och en bok (Det andra Göteborg) jag hade önskat att jag hunnit hämta upp. Men man hinner inte allt och det är kanske bra att vi har sparat lite grejer till nästa gång. Till Påsk.

IMG_0163

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s