Månen har flyttat in

Jag fick en AppleWatch av Jennie i julkapp. En fantastisk julklapp till mej, men skulle det visa sej också till lilla L.

Jag har ställt in startskärmen så den visar en rätt stor digital klocka och en bild på himlakroppar. Men en enkel tryckning på skärmen växlar motivet mellan tre olika:

  • Jorden centrerad på den plats jag befinner mej samt var det är dag respektive natt.
  • Månen i närbild med indikation på nuvarande fas
  • Samtliga planeter i vårt solsystem i det läge som råder just nu.

Dessutom kan man manuellt vrida på planeterna och flytta fram och bak tiden för alternativa lägen.

Första gången lilla L såg bilden var Månen framme varpå jag berättade att ”Det här är månen”. Hon tittade lite och jag visade de andra bilderna. Hon var lite förundrad men fattade snabbt galoppen. Åtminstone från hennes sida uppstod det genast kärlek. Hon lärde sej var man skulle trycka för att få fram de andra bilderna. Och sedermera en och annan swipning för att få fram senaste pushmeddelande och in bland apparna och flytta runt bland dom och tydligen också till vyn för vänner och lyckades lägga till Göran Adlén.

Det är ju självklart att hon inte gör något av detta frivilligt. Eller snarare: det hon åstadkommit har hon inte gjort medvetet, men hon lär sej vad man kan göra: trycka på skärmen, scrolla, trycka och hålla intryckt knapparna. Det gör hon mycket medvetet. Hon trycker och klämmer och älskar när det kommer fram nya vyer (den med planeterna i en punktlista är hennes favorit).

Och så har klockan fått ett namn som kommer från det där första mötet. Den heter Måne, eller möjligen med en nyans emot Måna.

Ingenting i detta intresse för digitala devicrar är något nytt. Hon hanterar alla smartphones och tablets hon kommer över på samma sätt. Där är favoriten kameran inställd på selfie-perspektiv. Men det finns en baksida: När man själv behöver använda prylen, när man tröttnat på att hennes framfart ändat för mycket innehåll och inställningar eller när man tycker hennes lek blir för våldsam så tar man devisen ifrån henne. Detta är i Ls ögon en av de värsta kränkningar man tänka sej kan. Hon blir vansinnig. Skriker högt, kastar sej på golvet och slår och sparkar. Ingenting annat i hennes 20 månader långa liv skapar sådan ilska.

Dessa stämningssänken gör att vi tyvärr bara undantagsvis lånar ut våra mobiler och plattor till lilla L. Men dessa devicrar kan man lägga ifrån sej på en bänk eller hylla. Det är mycket svårare med en klocka. Den sitter där på armen. Väl synlig. Och extra intressant när man skall äta, borsta tänderna och läsa godnattsaga. Då gastar hon: Måne!

PS1: Det skall dock sägas till Ls försvar att normalt är hon mycket glad och social liten tjej som älskar att vinka åt tanter och farbröder på spårvagnen, men som föredrar jämngamla kamrater att skratta ihop med.

PS2: Tyvärr har jag tillfälligt och ofrivilligt skilts från Måne vars skrytglas inte höll för att jag la ner klockan på en toalettbänk (onåbar för lilla L) förra veckan. Ett ägg hade tålt min nedläggning men tydligen inte Apples skrytglas. Apple ersätter inte (så klart), men vårt dyra fina försäkringsbolag gör det. Tack för det AXA.

Apple-Watch-Time-Travel-3-800x282

Annonser

3 reaktioner på ”Månen har flyttat in

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s