Vogel Gryff regerar i Klein-Basel

Baselborna måste hata vardagen. Jag har varit inne på det i tidigare inlägg, men det är verkligen så att det alltid händer något i stan. Idag har Klein-Basel, vår sida av stan, firat Vogel Gryff (en Grip). Skall man vara noggrann så kommer Vogel Gryff tillsammans med Wilde Maa (Vildmannen) och Leu (ett lejon).

Som en hel del annat här i Basel så bygger skådespelet på gamla traditioner. Dom är så gamla att många som upplever skådespelet idag inte förstår vad dom ser eller vad ursprunget är. Och det är ju inte så konstigt. Tre tämligen bisarra sagofigurer anländer med flotte bestyckad med kanoner och ägnar sedan resten av dagen och långt in på kvällen åt att gå runt i vår del av stan och tacka välgörare (personer och företag) genom en speciell dans. Men fabelfigurerna är inte ensamma, dom har sällskap av ett ett halvdussin jycklare i glada glada färger som samlar pengar, av en mindre trumorkester i vita peruker, flaggbärare och horder med människor. Och eftersom Klein-Basel inte är så stort så får man chansen att både se och höra dom flera gånger. Och Klein-Basel har gått man ur huse. Längst Rhens strand var det tjockt med folk. Alla stadsdelens skolbarn och minst lika många vuxna. Och ett antal av de vuxna syns i svart kostym och hatt vilket så småningom får sin förklaring.

Det vi ser är symboler för de tre överlevande skråen (Ehrengesellschaften eller bara de tre E:en) i Klein-Basel. Äldsta är från tidigt 1300-tal och på den tiden var endast Gross-Basel rikt och fungerande, medan Klein-Basel fick sköta sej själv. Det blev den uppgiften de skråna tog sej an. Ursprungligen fanns det fler, men nu återstår bara tre. Och sedan 1841 firas denna gemensamma dag som kontrast till det då mycket rikare och mer sofistikerade Gross-Basel som hade många egna traditioner. Nu hade även Klein-Basel något att fira och sedan dess är ett viktigt element i firandet att ständigt vända ryggen mot storebror i Gross-Basel.

Numer är de tre grupperna snarast att jämföra med ordenssällskap inom vilka man gör affärer, bidrar till Klein-Basels utveckling, hjälper behövande och har ganska kul under tiden. Själva Vogel Gryffdagen handlar om att samla in pengar till välgörenhet.

För att vara med i en av dessa grupper krävs, enligt tradition att man är man och att man antingen arbetar i Klein-Basel eller äger mark här. Och det är dessa medlemmar som syns i svart kostym nära processionen och allra finast är det om djuret som företräder ditt skrå i dansen bugar sej så långt ner att det berör din hatt.

 • Gesellschaft zum Rebhaus
  • Leu (Lejon)
  • Flagga/sköd: en skära på grön botten
 • Gesellschaft zur Hären
  • Wild Maa (En vild man, en skogsman)
  • Flagga/sköd: Knopar på röd botten
 • Gesellschaft zum Greifen
  • Vogel Gryff (En grip, ett lejon med fågelöverkropp)
  • Flagga/sköd: vitt kors på blå botten

Igår ersattes Baselflaggan som normalt hänger på vårt hus med Rebhaus gröna med en skära på. Det skrået är också det äldsta och bildades 1304.

En annan stolthet i Klein-Basel är bryggeriet Ueli (som har en jycklare i loggan). Just till Vogel Gryffdagen brygger man ett mörkt bocköl som bara säljs i Bryggeriets två restauranger just denna dag. Det heter Gryffe Bogg och ställs på limiterad numrerat underlägg och till det äts en pajliknande kaka.

Runt om i Klein-Basel på och utanför stadsdelens krogar och barer har folk idag hängt och umgåtts sedan lunchtid och det är först nu när midnatt närmar sej som sorlet börjar avta. Det är lätt att dras med i denna tradition som firas så seriöst av både gammal och ung. Jag hade verkligen jul idag.

Under 70-talet bildades en ny grupp som reaktion på att inte kvinnor fick vara med i de andra grupperna. I Schwarze Bär (Svarta björnen) är alla välkomna. Dock har inte Schwarze Bär accepterats av de övriga grupperna och istället firar den gruppen en helt egen dag.

Tips på ytterligare läsning!

Ett speciellt tack till Daniel som guidat mej runt i denna tradition.

Wild Maa, Leu und Vogel Gryff, von links, tanzen auf der Mittleren Bruecke in Basel am Mittwoch, 13. Januar 2011. Am Kleinbasler Ehrentag Vogel Gryff zeigen die Fabel-Figuren Wild Maa, Leu und Vogel Gryff Taenze, begleitet von vier Uelis, die fuer die armen Bewohner Kleinbasels sammeln. (KEYSTONE/Georgios Kefalas)

IMG_0654 IMG_0641 IMG_0638 IMG_0637 IMG_0634 IMG_0628 IMG_0625 IMG_0603 IMG_0581 IMG_0556 IMG_0548 IMG_0533 IMG_0524

Annonser

3 reaktioner på ”Vogel Gryff regerar i Klein-Basel

 1. Ping: Lucka 13: Rhenpromenaden | BaselPappa

 2. Ping: Svarta björnens dag | BaselPappa

 3. Ping: Vogel Gryff & Co | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s