Vad har första året i Basel lärt oss?

Denna helg firar vi ett år i Basel. Igår skrev jag lite om hur det varit och hur vi känner inför det. Här kommer en bloggpost om vad vi lärt oss under det gångna året.

Först av allt skall man konstatera att det trots allt är relativt enkelt att flytta från Floda till Basel med våra förutsättningar. Länderna är relativt lika och som en del i Jennies kontrakt här har hennes arbetsgivare hjälp oss med en hel del praktikaliteter. Jennies arbetsgivare vill ju underlätta vår vardag så mycket som möjligt för att Jennie skall kunna prestera så bra som möjligt på jobbet. Det rörde sej om en rad praktikaliteter såsom tyskaundervisning, hjälp att hitta ett boende, lite jobbsökhjälp för mej samt ett litet välkomstpaket med info om Basel och vardagstips. Även om många företeelser är olika råder det ur ett globalt perspektiv absolut mest likheter mellan Sverige och Schweiz. Ta bara en sådan sak som att dessa två länder är två av de mest sammanblandade i världen; ja det betyder väl någonting.

Givetvis råder det (delvis) olika språk, kultur, matvanor, valutor, skattesystem, skolsystem, öppettider, sophantering, offentlighet, rutiner i vardagen etc. Men åter igen, om man jämför alla länder i världen så råder det stora likheter mellan olika EU/EFTA-länder. Att flytta till Shanghai, Jakarta eller Buenos aires skulle givetvis vara något helt annat och sannolikt mycket svårare. Eller från Syrien till Sverige till exempel.

Och med allt detta sagt så är har det ändå varit en massa saker att lära sej. Sophanteringen, söndagsstängt, skolsystemet, valutaomräkning är de små sakerna även om de är helt nya; medan till exempel språket (Schweizertyska), arbetskulturen och skattesystemet är väsentligt svårare saker som man lärt sej en hel del mer om.

Men mest av allt har vi nog lärt oss om oss själva. Och om Baselborna. Om inte annat så blir man väldigt stärkt av vetskapen att man kan flytta till ett nytt land och både överleva och leva på mindre än ett halvår. Det nya livet har under stundom varit och fortfarande ibland är väldigt kämpigt med språk, begränsat med vänner, fantasi för matlagning, kulturförståelse etcetera. Men det går. Och man kommer överraskande långt med lite tålamod, utflykter utanför komfortzonen och fler egna initiativ än vanligt.

Nycklarna så som jag uppfattar det just nu familjen, är de sociala relationerna och tidsfördriv. Det gäller att Jennie trivs på jobbet; både med arbetssituationen och med kollegorna. Att LG trivs med skolan; både med skolgången och med skolkompisarna. Att jag trivs med min vardag, både sett till vad jag gör och hur det sociala fungerar och slutligen att lilla L verkar trivas med sin vardag. Detta är givetvis inte allt, men det framstår som det allra viktigaste. Familjen som fenomen och gemensam plattform har också blivit viktigare än i Sverige. Det har under hela vistelsen här varit en safe zone för oss där vi kan vara ”som vanligt”, en liten del av Sverige som vi tagit med oss. Men ju längre tiden går desto mer kommer Basel-vardagen närma sej Floda-vardagen. Ju mer ny vardag vi skapar oss desto mer kommer familjens högre värde avta ner emot den tidigare Sverige-nivån.

Sedan har vi lärt oss en del om det schweiziska kynnet i allmänhet och om kynnet i Basel i synnerhet. Lärt oss förstå reaktioner och interaktioner. Hur man agerar i kön, i affären, på lekplatsen, på spårvagnen etcetera. Väldigt generellt är schweizarna väldigt stolta över sitt samhälle och kan tänka sej att avstå rätt mycket för att behålla det som det är idag och man värnar mycket om nationens autonomi. Man uppskattar generellt kultur och finkultur. Man är noggrann och ambitiös med det man tar sej för och bra på underhållsarbete. Ändå är många tämligen bekväma och man gillar att unna sej god mat och dryck. Bra kaffe är en dygd. Och barnuppfostran är en väldigt privat sak.

Det finns mycket kvar att lära och vi får väl se vad vi lär oss under nästa år.

IMG_9790

 

Annonser

4 reaktioner på ”Vad har första året i Basel lärt oss?

  1. Ping: Rubrikens vikt | BaselPappa

  2. Ping: Baselpappa år två | BaselPappa

  3. Ping: Två år i Basel | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s