Nu har Basels Konstmuseum öppnat igen

Nu har Basels konstmuseum öppnat igen!

Huvudbyggnaden stängdes i fjol våras (ungefär samtidigt som vi flyttade till Basel). Framför allt har en helt ny byggnad uppförts sedan sommaren 2013. Huvudsyftet med Neubau är att husera museets främsta utställningar, samt konst från efterkrigstiden. Efter gott om tid och en budget på 100 000 000 CHF (850 miljoner SEK) nyöppnar museet under helgen och för vanliga Baselbor söndag-måndag. Jag, döttrarna och min besökande pappa passade på att besöka museet idag på förmiddagen.

Nybygget är verkligen fantastisk. Museets samlingar är beundransvärda. Premiäruställningen ”Sculptures on the move 1946 – 2016” var i mina ögon heterogen både i fråga om innehåll och i uppskattning. Flera fina, spännande, moderna skulpturer/installationer men jag saknade en tydlig röd tråd.

Tyvärr var det lite svårt att njuta fullt ut av besöket eftersom jag behövde punktmarkera L. Punktmarkera som att följa efter på maximalt replängds avstånd eller att bära. Dessutom var det (naturligtvis) många nyfikna besökare på plats som saktar ner och försämrar upplevelsen. Jag behöver verkligen återvända, utan tvååring, med gott om tid för att se mer av museets samlingar.

Låt mej dela med mej av mina starkaste intryck:

NEUBAU (HUSET)

Det nya huset gör ett imponerande intryck. I huvudsak är det två rätblock i vinkel bredvid varandra med lite tillägg i samma stil som förbinder dom. Allt är utfört i samma stil: ljusgrå tegelstenar i enkel struktur med avbrott för några få stora fönster med fönsterluckor av stål och vad jag tror är sten. En rejäl rand, ca fyra meter hög högt upp och runt hela byggnaden är flexibel och det går att använda den till information.

På insidan är de två rätblocken fyra våningar (varav tre ovan jord) med olika stora rum på varje våning (1-4 rum per rätblock och våning) och tillägget emellan dom är öppna rymder och ytor främst för trappor och information.

Neubau (innehållet)

Jag tycker denna del av museet är den mest intressanta. Tack vare byggnaden i sej självt, men naturligtvis främst för att det huserar de bästa tillfälliga utställningarna och för de fasta samlingarna av konst från 1960 och framåt. Hit vill jag återkomma!

Logistiken

Vi kom med barnvagn och var tvungna att lämna in vagn, paraplyer, väskor (inkl skötväska) i ett tillfälligt upprättat förråd i Neubau. Efter det fick man gå i regnet över gatan och in i entrén i huvudbyggnaden. Om man vill hänga av sej til jacka måste man gå ner en trappa i huvudbyggnaden och ta gången under gatan till källaren i Neubau. Jag hoppas och tror att denna märkliga och klumpiga lösning var tillfällig och beroende på det stora beräknade antalet premiärbesökare.

Mängder med värdar/vakter

Det tycks ha funnits obegränsade resurser för personal denna premiärhelg. Inte en minut under vårt besök hade man mindre än tre-fyra museumspersonal inom sikte. Hög grad av service om man hade frågor, men också en del märkliga tillrättavisningar som att man inte fick hålla sin jacka i handen.

Invigningsdagarna pågår söndag-måndag och under dessa dagarna är det gratis entré och/men mycket folk. Men bor du i Basel så passa på att besöka museet nu så får ju en bra bild av huset och av vad du vill se nästa gång du kommer hit. Efter vårt besök tog vi lite mat i tältet utanför som befolkades av en halvdussinet food stalls från Markthalle.

IMG_1955

IMG_2211

IMG_2204

IMG_2195

IMG_2186

IMG_2218  IMG_2203 IMG_2200 IMG_2199  IMG_2194  IMG_2185

IMG_2207

Annonser

2 reaktioner på ”Nu har Basels Konstmuseum öppnat igen

  1. Ping: Besöksguide, baselkalendern på karta | BaselPappa

  2. Ping: Besöksguide, baselkalendern på karta | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s