Livet efter tyskakursen

Imorgon fredag skall jag ha mitt första prov på drygt 10 år och mitt första tyskaprov på drygt 20. Tyska B1Academia här i Basel.

Nu har jag pluggat tyska varje vardag i ett halvår. 8:30 till 10:00 fem dagar i veckan. Och ungefär en halvtimme daglig läxa på det. Jag har lärt en massa längst vägen, men inte upp till den fulla potentialen. Hemmapapparollen har naturligtvis fått ha högsta prioritet vilket inneburit att jag ofta gjort läxan det sista som hänt på kvällen eller det första på morgon innan familjen vaknat. På så sätt har jag bara priorirerat det absolut nödvändigaste. För att nå sin fulla potential borde man nog investera en timme om dagen utöver lektionstiden.

Om allt är normalt imorgon bör jag dock klara provet tämligen komfortabelt. Inte med fantastiska poäng, men inte heller nära godkäntgränsen utan ungefär mitt emellan. Så låt oss hoppas på normalt. Ett normalt prov på normal nivå och med en normal prestation av mej.

Men från och med imorgon eftermiddag vid 16-tiden tar jag en paus från tyskastudierna. Det skall bli skönt att slippa den ständiga ångesten över de knappt gjorda läxorna. Men jag kommer sakna rutinen med kursmornar på Schifflände.  Jag kommer definitivt sakna klasskompisarna och lärarna. Och jag kommer nog sakna den bekräftande känslan av att förstå allt mer och höra att jag blir allt flinkare i talet. Några av klasskompisarna har blivit mina vänner på riktigt och en eller ett par av dom kommer kommer förbli mina vänner framöver.

Det betyder att jag från och med nästa vecka kommer ha väsentligt mer tid. Min spontana tanke är att ägna den år följande:

  • Fortsätta söka jobb – Analysera jobbsöksläget såhär långt och om möjligt lägga in en högre eller annorlunda växel. Annorlunda ligger möjligen närmast till hands. Kanske är det dags att fundera på vad mina analyser är värda på egen hand istället för inom ramen för en anslällning. Flera sakar pekar på att det är den bästa lösningar, inte minst den berömda familjelogistiken.
  • Socialisera – Jag tänker ta lite mer tid till att umgås med vänner och sköta de sköra nya vänskaper jag har här i Basel.
  • Skriva – Jag vet inte riktigt vad jag menar med detta ännu, men jag skall försöka hitta ett sätt att träna lite på mitt skrivande. Försöka flytta fram positionerna lite och ta det en nivå till.
  • Tyska – För att jag slutat plugga organiserat betyder det inte att jag måste sluta lära. Utöver mer tid i livets skola i butiker, på gator och cafén så skall jag försöka börja läsa lite på tyska och möjligen (men det tror jag knappast) repetera lite i mina läroböcker.
  • Ensamhet – Jag har en oro. Att jag skall känna mej ensam. Det är inte samma sak som at vara ensam utan den där känslan jag redan idag kan känna ibland. Vissa dagar när jag kommer hem till lägenheten känns det bara ensamt, tomt och meningslöst. Men färre möten inplanerade finns det risk för mer ensamhet.

Men nu skall jag först förbereda mej lite inför morgondagens prov. Om sex veckor kommer resultatet men redan från måndag ligger försommaren öppen med möjligheter.

12269943_190753174595291_1820696780_n

Utsikt från vårt klassrum

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s