En banger, en hörnflagga, en rusande hockeyspelare och en avbruten match.

Om någon månad kommer Supporterklubben Änglarnas medlemstidning publicera en text jag skrivit om hur det är att vara Blåvittsupporter här i Basel. Det är i huvudsak en kärleksförklaring till klubben IFK Göteborg och den omgivande kamratskapen.

Men idag känner jag någonting annat.

Det som faktiskt hände på Gamla Ullevi igår är en historia som överträffar dikten. Jag sammanfattar i punktform:

  • Klassiskt möte mellan Allsvenskans två bästa lag: IFK Göteborg och Malmö FF. Den ständigt moraliska finalen i Svensk fotboll.
  • 77 minuters kamp. På plan och på läktaren. Ställningen är 0-0.
  • Det kastas in en banger (knallskott) från en hemmasektion på läktaren som exploderar helt intill Malmöspelaren, och f d Blåvittspelaren Tobias Sana som håller på att värma upp. Explosionen sker framför Blåvitts sektion för unga supportrar, Young Fellows och i närheten av linjedomaren Mathias Klasenius.
  • Förvirring uppstår. Tobias springer och tar upp hörnflaggan som han spjutkastarlikt kastar ut på helt annan läktarsektion.
  • Under matchavbrottet springer en nybliven svensk hockeymästare, Mats Rosseli Olsen, in på planen.
  • Matchen avbryts definitivt

Det har sedan några säsonger pågått en infekterad debatt i Sverige om bengaliska eldar på läktarna. Dom som är för pyroteknik tycker i korthet att det skapar bra stämning som kan påverka spelarna positivt; dom som är emot tycker i korthet att det fördröjer och förstör spelet. Där emellan finns sådana pragmatiker som jag som tycker att det förbättrar stämningen, men eftersom det fördröjer spelet, är förbjudet och kan leda till böter anser att man skall avstå.

Bangers är en helt annan sak. Supportersverige är eniga i att bangers inte påverkar stämningen positivt, utan tvärt om är obehagligt och skrämmande.

IFK Göteborg arbetar aktivt för goda värderingar och en positiv läktarkultur. I detta arbete involveras samtliga supporterfalanger. Det arbetet är uppenbart inte färdigt. Men vad som hände direkt igår var att Spelare (Sebastian Eriksson) och ledare (bland annat tränare Jörgen Lennartsson och ordförande Frank Andersson) tog avstånd från vad som hänt och från dom som begått handlingen. Det ser vi sällan i Fotbollssverige. Där gör IFK Göteborg mej stolt.

Det är också en fälla att gå i att lyfta andra som inte sköter sej i Supportersverige. Som om vår relativa dålighet i skuggan av andras dålighet gör att det som hände igår inte ser så illa it. Just nu har vi en bajskorv liggande på vår innergård, den måste vi ta hand om innan vi kan titta hur andra lags innergårdar ser ut. Det är deras ansvar.

Igår kände jag mej vara tom och vilsen och den känslan sitter i. Många av mina vänner som var på plats igår och som jag pratat med idag känner likadant. Mina Blåvita vänner som är representanter för den goda supporterkulturen. Det är just nu Blåvitt behöver er.  Även om ni känner er tveksamma just nu är det nu ni behövs som mest.

Jag hoppas IFK Göteborg förekommer SvFF diciplinstraff (mest troligt 0-3-förlust) och väljer att ta en WO-förlust.

Jag hoppas den skyldige själv erkänner och stängs av från Blåvitts matcher.

Jag hoppas IFK Göteborgs värdearbete för god supporterkultur tillsammans med flera samhällsfunktioner intensifieras.

Men jag är orolig över om värdearbetet når ut till, och ger effekt hos de enskilda individer som begår handlingar av den typen vi såg igår. Jag pratar om subkulturer som påminner mer om organiserad brottslighet än något annat. Jag undrar hur man skall nå ut till dom. Det har vi ju inte lyckats med i övriga samhället. Jag är tyvärr både skeptisk och orolig.

Ett klipp från Cmore med det inträffade. 

IFK Göteborg ber om ursäkt.

Sebastian Erikssons instagraminlägg i frågan.

gothenburg-malmo-4

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s