En helg i Paris

Det är naturligtvis en ynnest att bo mitt i Europa med nära till så mycket möjligheter. Men det gäller också att omsätta den möjligheten till handling för att få skörda frukten av att bo här. Som i helgen när vi var fyra dagar i Paris. Mitt första besök i den franska huvudstaden. Med det gamla franska snabbtåget TGV tar det precis tre timmar mellan Basel och Paris. Jag tänkte ge en liten dag för dag (baserat på helgens Facebookinlägg) för att berätta vad vi gjorde och sedan avsluta med lite samlade tankar.

Vi bodde i alla fall på Novotel vid Gare de Lyon, tågstationen till vilken tågen från Schweiz anländer. Det var ett väldigt praktiskt val eftersom vi reser med två barn och visste att vi skulle komma fram vid 22. Det  betydde att vi minst en gång om dagen gick den knappa kilometern mellan Gare de Lyon, ner till Seine och över bron Pont d’Austerlitz vid naturhistoriska och sedan längst Seines sydvästra rand upp till Notre Dame. Livet nere vid Seine påminner inte så lite om det som pågår i Basel längst Rhen. Floden är lunga, vardagsrum, kök, träningsmöjlighet, replokal, dating, lekplats, nattklubb, försäljningsplats, skola och gömställe. Ibland samtidigt.

fredag:

Grå förmiddag och promenad från Gare du Lyon längst Seine till Ile de la Cité där vi lunchade på bistro och besökte Notre Dame. Först misstog vi entrén till att vara entrén till tornen och då tyckte vi kön var för lång. Men jag är väldigt glad att vi tog oss in för att titta.

Så fortsatte vi längst Seine i uppsprickande väder mot Louvren. Jag tror att det är väldigt många som likt oss kommer för Mona Lisa men som väl på plats förstår att Louvren är så mycket-mycket mer. En magisk upplevelse som tyvärr krävde sina offer. Skall det bli minsta uthärdligt måste man prioritera hårt. Vi valde att se de Egyptiska samlingarna som fascinerar LG efter att ha läst Kanekrönikan av Rick Riordan och så blev det lite blandat kristna motiv och en del franskt måleri. Avdelningen för de holländska mästarna var tyvärr stängd.

Det var ungefär det vi hann med vår första dag i Paris. Vi gick hemåt genom St-Germain-des-Pres och de Latinska kvarteren något söder om Seine. Här åt vi också en klassisk fransk middag på en liten restaurang. Pittoreskt och parisiskt så det förslår.

Lördag:

Jag hade ställt klockan och inledde dagen med morgonlöpning, 12 km längst Seine. Så småningom kom jag ikapp familjen under frukosten där barnen fick en armmålning. Armmålningen var bara en av de många små grejer hotellet arrangerade för barn.

Vi tog vi Metron till Montmartre. Sacre-Cœur, regional marknad, små torg, lunch, mängder av turister och en liten avig, men befriande turistbefriad, promenad som slutade vid Moulin Rouge. Av alla de ställen vi besökte i Paris var Montmartre den som sämst stod emot turister.

Från Moulin Rouge tog vi Metron till Triumfbågen varifrån vi promenerade längst Champs Élysées och ner till Louvren och vidare längst Seine. Middag, mexikanskt, i St-Germain-des-Pres.

Söndag:

Dagen inleddes med att vi blev väldigt försenade till vår träff med vår japanska vän Arata. Arata är tennisfotograf och hade precis anlänt till Paris för att täcka Franska öppna på Roland Garros. Det är nu två år sedan vi senast sågs och det blev ett trevligt återseende på ett parisiskt café.

Jag och LG spenderade sedan huvuddelen av dagen kring och i Eiffeltornet. Vi tog trapporna upp till plattform två och tog sedan hissen upp till toppen. Fantastisk utsikt och i huvudsak helt OK mycket folk även om köandet ibland blev för långsamt. Jennie promenerade lite på egen hand (med lilla L) vid Triumfbågen och Champs Élysées.

På vägen hemåt fick jag smaka på hur dålig trafikinformation i kollektivtrafiken kan ställa till det. Sprakande utrop på franska, svårlästa tidtabeller och på tok för lite skriftlig information. Det var en nyttig erfarenhet.

Till slut lyckades vi i alla fall komma ner till Hôtel de Ville i vars närhet dagen avslutades med fantastisk libanesisk mat i Latinkvarteren. Så god Libanesisk mat har jag inte ätit sedan vi var i Beirut för 10-12 år sedan.

Måndag:

Hela familjen vaknade efter lite sovmorgon med trötta ben. Vi gick mellan 15-20 km om dagen och det tog på oss alla. Inte minst på LG, den tappra 9-åringen som gick alla sina kilometer i kängor.

Vi tog Metrons linje 6, till Montparnasse och åt lunch på en filmiskt livlig sagolik bistro vid Denfert-Rocherreau ett, i allt väsentligt, riktigt trevligt område. Utöver ett naturligt vimmel och en rätt prisvärd lunch så hade denna bistro bilkuddar som möjlig barnstol till barnen. I en svensk kontext låter det ynkligt, men i en Parisisk kontext är det ett stort steg framåt. Paris har visserligen mycket för barn men barnanpassningen såsom barnstolar på restauranger, hiss/rulltrappa i tunnelbanan är mycket ovanligt. Det gjorde våra måltider komplicerade och innebar at vi fick bära mycket i Metron.

Från bistron vid Denfert-Rocherreau promenerade vi hemåt via Montparnasse kyrkogård, Luxenburg-parken, Pantheon och Sorbonne-universitetet.

Vid 18:30 gick tåget och vid 22:30 satt vi i vårt vardagsrum i Basel och pratade om resan. Det var ett bra första besök till Paris. Det finns mycket att göra. Vi har sett mycket, men också missat mycket. Således är det upplagt för återbesök. Vi bestämde oss för att återvända snart igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

En reaktion på ”En helg i Paris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s