Europa League-final i Basel ikväll

Idag är det final i Europa League på St Jakob i Basel. Eller Joggeli som arenan och området heter här i Basel. Liverpool möter Sevilla.

Mitt kära Blåvitt lyckades inte kvala in till turneringen utan slogs ut i juli i fjol. FC Basel och Liverpool vann där emot var sin grupp medan dubbla regerande mästarna Sevilla kom in i turneringen via tredje plats i sin Champions League-grupp. Liverpool har slagit ut Manchester United, Borussia Dortmund och Villareal på vägen till finalen medan Sevilla slagit ut väsentligt beskedligare motstånd: Basel, Athletic Bilbao och Shakhtar Donetsk. Det säger ingenting om hur det kommer gå ikväll.

Jag var på Joggeli och såg Basel-Sevilla i mitten av mars. Då imponerade Sevilla inte. Nu har båda lagen mycket att spela för, mest Liverpool som efter en mycket blandad säsong i ligan inte är kvalificerade för Europaspel nästa år. Sevilla har också en förhållandevis svag säsong bakom sej och kom på sjunde plats i Spanien vilket ger kvalplats till Europa League nästa år. Men vinnaren ikväll spelar i Champions League 2016-2017.

Det finns en officiell UEFA Europa League Final-camp på Münsterplatz, Liverpool-fansen har en fan-zone på Barfüssenplatz och Sevilla-fansen har sin fan-zone på Claraplatz här i Klein-Basel.

Ryktet säger att ca 100 000 Liverpool-fans kommer till Basel för matchen, dock tror jag att den siffran är rejält överdriven. Gissningsvis kommer det minst 10 000 Sevilla-supportrar. UEFA har fått en del kritik för att Basel och St Jakob fått denna final eftersom arenan vid Europamatcher endast tar 37 500 åskådare (Schweiz största fotbollsarena). Dom som inte har biljett till matchen få se matchen på storbildsskärmar som sätts upp på de centrala torgen i staden (Barfüssenplatz och Marktplatz). Och eftersom jag saknar biljett till matchen är det nog där jag kommer se matchen ikväll. Jag är dock skeptisk till om Basel Stadt och polisen här är beredda på det tryck som håller på att byggas upp i stan just nu.

Sverige har en man med i finalen. En av de viktigaste aktörerna på plan och han som står mellan lagen och bucklan och den åtråvärda Champions League-platsen: Domaren Jonas Eriksson. Låt oss hoppas på få individuella misstag och att han inte avgör matchen. Men Jonas är en bra och erfaren domare och bör rimligen klara uppdraget utmärkt.

Jag tror det blir jämt, men jag hoppas och tror att Liverpool vinner. Avspark är 20:45 ikväll och vid 22:40 bör det ha korats en vinnare. Så hoppas jag att det blir lugnt, festligt men lugnt  på stadens gator i natt.

Liverpool-fans

Liverpoolfansen festade rejält redan igår kväll.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s