Sommarväder

Sommaren 2016 har det varit fantastiskt sommarväder i Sverige (Källa: internet). I Basel har det varit mycket ostadigt och en hel del regn.

Sommaren 2015, nä snarare sommarhalvåret 2015 var det soligt och varmt i Basel, medan det var blåsigt och ostadigt i större delen av Sverige.

Väder är svår att förutsäga men viktigt om man bor i länder som Sverige och Schweiz. Om man där emot kommer från länder som är mer ”vädersäkra”, som min katalanska vän Esther eller mina brasilianska före detta tyskaklasskompisar så är vårt ständiga väderfokus och väderpratande svårt att förstå. Men Esther har börjat förstå nu. Svenska och Schweiziska barn har kläder för olika sorters väder, medan föräldrar till barn från Barcelonatrakten inte har kläder för dåligt väder. Dom få dagarna kan man med gott samvete stanna inne.

Förra sommaren var det som sagt otroligt bra väder i Basel med sol och ungefär 35 grader dag efter dag, vecka efter vecka. Vi bor ju i de tre översta våningarna i ett gammalt stenhus i Altstadt Klein-Basel och det blev outhärdligt. Så vi köpte fläktar och lärde oss arbeta med fönsterluckor för att det skulle bli uthärdligt. Fönstren stängda under dagarna och dessutom fönsterluckorna stängda mot solsidan. På kvällarna kunde man öppna upp och med fläktarnas hjälp blåsa igenom lägenheten. Och sedan när det var läggdags placera fläktarna vid sängarna. Detta problem har vi inte haft mycket av i sommar.

Sommarvädret såhär långt i Basel har som sagt inneburit ostadigt väder och rätt mycket åsk- och regnoväder. Igår var en sådan dag då ett rejält åskoväder drog över Schweiz.  Men det är ändå tämligen varmt, så man kan gå i kortbyxor och kortärmat om man vill. Det gör också att man kan sitta ute på balkongen och njuta av skådespelet om det åskar och blixtrar om kvällen.

Jag är glad att det är bra väder i Sverige. Hoppas det fortsätter hela sommaren. Men nu vill jag ha lite ihållande fint väder även här i Basel.

Noterbart: Inne i Basel regnade det visserligen mycket igår, men det var ingen fara för varken hälsa eller hushåll. Det tycks krävas mycket mer regn för att hota Basel.

173506-2be135b36e558bd938b530af7f3edff3

Schmitteplatz Frenkendorf. Konnte gerade noch unser Auto in Sicherheit bringen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s