Paris tur och retur

Efter ett sent och trögtaget beslut bestämde jag mej alltså för att ta tåget till Paris och hänga med mina blåvita vänner Mikael och Andreas ett par dagar över den gångna helgen. Dom hade tagit sej till Frankrike för att se nyckelmatchen Sverige-Irland. Och som det var kunde vi fixa en extrabädd i deras Airb’n’b-lägenhet precis i närheten av Gare de Lyon dit mitt tåg anlände vid 17:30-tiden i fredags, två timmar senare än beräknat efter att min första tågavgång ställts in på grund av fransk tågstrejk.

Familjen var ju i Paris får någon månad sedan och vi blev förtjusta allihop. Och det var ju därför en ynnest att åka tillbaks: Paris, vänner och fotbollsstämning. Jag packade min ryggsäck med lite kläder, en karta, en flaska Appenzeller Alpenbitter och Schweizisk choklad. Alpenbitter är det Schweiziska inlägget i mitt kompisgängs ständiga diskussion om vad som är godast: Gammeldansk eller Fernet. Dock: jag föredrar tveklöst fortfarande Gammeldansk.

En fin känsla att återse mina blåvita vänner i en pittoresk lägenhet i en äkta patenerad del av Paris, kring Place du Colonel Bourgoin i det 12:e Arrondissementet. Vi bodde i en stadsdel där parisare bor och lever sina liv. Små butiker, bagerier och barer avlöste varandra.

Vi åt en burgare och såg premiärmatchen Frankrike-Rumäninen på en restaurang i närheten. Trots firandet när Dimitri Payet avgjorde matchen för Frankrike i slutminuterna kom de största applåderna när sopgubbarna som strejkat en tid åkte förbi och rensade soporna i kvarteret.

Lördagen blev det lång promenad längst Seine förbi några av stadens viktigaste sevärdheter. Det blev också tydligt att vattnet i Seine fortfarande stod riktigt högt. En till två meter över sin normala höjd vilket gjorde att livet längst floden såg lite annorlunda ut. Städning av lera efter tidigare ännu högra vattenstånd pågick samtidigt som många fortfarande använde båt och provisoriska spänger för att ta sej till/från sina husbåtar. Och vid några av Seines brofundament hade också barer och nattklubbar blivit helt förstörda av översvämningen.

Så småningom nådde vi Eiffeltornet och passerade de tre olika rigorösa säkerhetskontrollerna för att kunna ta oss in i UEFAs fanzone i Parc du Champ de Mars. Området är sagt att kunna husera över 100 000 besökare och utöver park som det är i vanliga fall nu också storbildsskärmar, scener, restauranger, barer, toaletter, fotbollsplaner etc. God stämning rådde mellan svenskar, kroater, engelsmän som nog var där frekventast tillsammans med albaner och schweizare som spelade match när vi var där. Men efter ett par öl bland fotbollströjorna lämnade vi zonen för att äta lite riktig mat. Lördagen blev sedan en sen kväll med en del nya vänner.

13335649_10154951318336562_1961949550016872232_n

Fanzone Eiffel; Foto: Andreas Toll.

Söndagen käkade vi brunch på stället som blev vårt stamställe dagarna här i Paris, Bar Mastroquet.  Sedan rörde oss långsamt i områdena norr om Seine: Les Halles, Marais och Bastillie. trevliga stopp på en bistro för att titta lite på fotboll och vid gigantiska Centre Georges Pompidou.

Sista halvtimmen av min Parisvistelse började det regna. Jag gick den knappt 10 minuter långa promenaden från lägenheten till stationen i ösregn och var trots paraply dyngsur när jag satte mej på TGV-tåget mot Basel. Väl framme vid 21-tiden mötte Basel med med kärlek, värme, blårosa himmel och en doft som från medelhavet.

Idag går Sverige in i EM, i och med matchen mot Irland i Paris. Heja Sverige!

13432385_10154272453336202_5243365179644309422_n

Med mej hem från Paris fick jag lite läsning för att höja EM-stämningen.

Annonser

En reaktion på ”Paris tur och retur

  1. Ping: Svenskt återbesök | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s