Sveriges EM efter 1-1 mot Irland

1-1 mot Irland igår. På många sätt en förlust för båda lagen.
I detta EM tillämpas ett system med sex grupper á fyra lag och där samtliga ettor och tvåor går vidare samt fyra av de sex treorna som rangordnas i gemensam tabell. Samma system tillämpades i VM 86, 90 och 94. Två av dessa år räckte det med 2p och skaplig målskillnad; det tredje året krävdes minst fyra poäng.
För Sverige (och Irland) gäller det alltså att försöka ta minst två poäng i de återstående matcherna mot Italien (som imponerade igår kväll) och Belgien (rankade som världens näst bästa lag).
Naturligtvis kommer vi utgående från ett defensivt spel och matchavgörande Zlataninsatser försöka vinna de två sista matcherna, men Sverige besitter inte tillräckligt med individuella kvaliteter eller den taktiska kompetensen som vi hade när vi exempelvis vann dödens grupp i VM 2002 eller när vi tillsammans med Danmark lyckades lura Italien på EM-slutspelsplatsen 2004.
Vi är i dagsläget ett mediokert lag rankat på 35:e plats på FIFAs ranking efter länder som Rumänien, Nordirland, Wales, Bosnien-Herzegovina, Irland och USA. Vi kvalade in till EM på plats 21-24 av 24 genom att efter ett svagt kval ta oss samma och i ett dubbelmöte knappt slå 38-rankade Danmark.
Skall vi då lägga oss ner och dö nu då? Nej, naturligtvis inte. Det är inte omöjligt att gå vidare ur gruppen, det är bara lägre sannolikhet än tidigare. Men kan Danmark och Grekland vinna EM så är det just i denna överraskningarnas turnering detta kan ske. Och som min vän Ola påminde mej om: Det är på grund av att ingenting någonsin är klart som vi älskar denna sport, fotboll.
Men då krävs rejäl beslutsamhet, ett bra taktiskt upplägg, spelare som presterar på toppen av sin individuella förmåga och som samtidigt fungerar och kämpar som ett lag. Det gjorde vi inte igår. Det måste vi göra på fredag mot Italien.  Det är dags att bli sin egen lyckas smed.
PS: Jag ber lite om ursäkt för att det är mycket fotboll i bloggen för tillfället.
images
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s