Den blomstertid nu kommer

Idag var det skolavslutning på Svenska skolan. Och äntligen var det vår tur att att fira skolavslutning! Underbart för mej som är så förtjust i de svenska skolavslutningarna och som senaste veckan suktat avundsjukt efter avslutningar i Sverige via sociala medier.

Egentligen var det inget märkligt med skolavslutningen: poängpromenad, rejäl fikabuffé, Idas sommarvisa, Sommaren är kort, Den sommartid nu kommer, tal och utdelning av diplom/betyg. Och allt detta i en miljö bland vänner och bekanta man träffar då och då, men inte känner så jätteväl.

Det något ovanliga:

  • Den höga frekvensen av svenska flaggor – Det är ju nu inte så konstigt att exilsvenskarna gillar att frossa i den svenska flaggan när chans gives. Och kanske speciellt i ett land som Schweiz där man själva är så förtjusta i att använda flaggan och i en tid av EM där det flaggas lite extra.
  • Den Schweiz-blandade svenskan – studenterna på svenska skolan har brokiga bakgrunder. Dom kan bo i Schweiz, Tyskland och Frankrike och komma från en, två och trespråkiga bakgrunder. Ettåriga expats som vi eller infödda och fast boende i Basel. När det nu är avslutning dominerar svenskan men är generöst uppblandad med schweizertyska.
  • Traditionen med kindpussar – Istället för handskakningar så kindpussas det i Schweiz. Tre gånger. Och i den uppblandade miljö det är på svenska skolan så blandas det friskt mellan handslag och kindpussar.
  • Hyrd lokal – Eftersom svenska skolan hyr in sej i en stor lokal skola bokar vi något litet till avslutningen. I Bürgerschüre och en moderniserad del av en gammal jordbruksfastighet som ägs av  Biel-Benken Gemeine. Det känns otippat, men denna schweiziska kommun har prioriterat att äga en festlokal.
  • Godispåsarna – Sockerhatet i Sverige är okänt här i Schweiz. Medan svenska skolor förbjuder sylt och till och med ketchup är kakor och godis nästan vardag i de Schweiziska skolorna. Det används som uppmuntran och belöning och tilldelas med olika frekvens men säkert i snitt varannan vecka. Skolavslutningen avslutas med att skolbarnen och deras syskon fick var sin liten godispåse.

Tidigare i veckan fick jag en fråga om jag kunde fotografera på skolavslutningen och eftersom jag tackade ja till det uppdraget och därmed koncentrerade mej under sånginsatserna lyckades jag hålla tårkanalerna torra. Både bra och dåligt.

Sa jag förresten att LG vann i poängpromenaden.

IMG_3918

LG får diplom för det gångna läsåret.

 

Annonser

En reaktion på ”Den blomstertid nu kommer

  1. Ping: Juni 2015 sedd från juni 2016 | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s