En annorlunda midsommarhelg

Jag vet inte vad jag hade väntat mej när vi gick och lade oss i torsdags kväll, men det skulle i alla fall bli en ganska annorlunda midsommarhelg. Inte annorlunda på ett sensationellt sett, men med beståndsdelar som gör denna midsommarhelg unik.

Till skillnad från i Sverige så är ju midsommarfredagen en vardag i största delan av världen, inklusive Schweiz. Och vardag betyder arbetsdag och innebär att det är lite osäker när man kan ta sej från jobbet och förbereda sitt midsommarfirande. Det betyder att vi utlandssvenskar i Basel av praktiska skäl firar midsommarafton på lördagen. Så var det i fjol och så blev det också i år.

Fredag:

Midsommarafton var tänkt att vara en vanlig vardag i Schweiz, men för min del började den tidigt på morgonen som allt annat än en vanlig dag. Kvällen innan hade jag börjat följa BBCs valvaka och när jag vaknade tidigt på fredagen återupptog jag tittandet på Brexitelendet som då i praktiken var klart. Likt så många andra (EU-förespråkare, opinionsinstitut, vadslagningsföretag, ekonomer och journalister) hade jag varit naiv och trots att det funnits en del tecken i motsatt riktning trott att folk nog tar sitt förnuft till fånga till slut och röstar kvar Storbritannien i EU. Denna överraskande och usla händelse följde sedan med mej hela midsommarhelgen.

Fredagen var visserligen svalare än torsdagen, men kom ändå att bli en av årets hittills varmaste dagar och jag och L tog ett varv i Manors luftkonditionerade varuhus innan vi åkte till Tyskland för att veckohandla. Redan in på förmiddagen ersattes  Brexit-inläggen i mina flöden i sociala medier med midsommarinlägg. Först klämmiga tillrop, sedan förberedelser av kläder, söta barn, kransar och mat, för att övergå i bilder på lunch, dans och lek och så småningom dans, middag och fest.

När jag och lilla L kommit hem efter utflykten till Tyskland var det bara att byta om för att ta sej till LGs skola där det dagen till ära var skolfest. Traditionen bjuder att det är skol/avslutningsfest den näst sista fredagen på vårterminen. På fredag, terminens sista dag, händer det däremot i princip ingenting. Möjligen följer lärarna med ut på skolgården och tar i hand och önskar glad sommar. Som varande svensk och stark förespråkare av skolavslutningar känns detta lite märkligt, men man vänjer sej.

Skolfesten å sin sida går inte av för hackor. Det är 2-3 intensiva timmar med mat, dryck, mingel, lotter, hantverksmarknad, tävlingar, spådam, uppträdande av skolbandet och av dansklubben samt tal och avtackande av de sjundeklassare som lämnar skolan. Till det sjöng alla skolans barn (60-65 stycken) i en och samma kör tre låtar: Cat Stevens If you want to sing out, sing out, Djungelboken/Var nöjd med livet i en Engelsk-tysk mashup och Beatles Let it beHär finns lite bilder från skolfesten.

Efter skolfesten tog vi oss raka vägen hem till familjen Sand, som är bland våra första och närmaste vänner här i Basel, som hade bjudit in till efterfest. Sands har tre barn på LGs skola och i fredags fick vi därför träffa några gamla, några nya och några nygamla vänner från skolan.  Avslappnat och skönt kvällshäng på Sands balkong på Burgweg och trevlig inblick i en av skolans amerikanska bubblor. Der blev mer prat om schweizisk företagskultur, carliforniska counties och amerikanska värderingar än om Brexit.

På vägen hem promenerar vi genom Baselnatten förbi det pågående nattlivet på serveringar och barer. Väl hemma satte vi oss på balkongen och pratade och njöt av det ankommande åskovädret. Det började med tysta blixtrar i fjärran som lyste upp natthimlen och slutade med högljud åska och stora somriga regndroppar som föll över takens tegel och koppar. Jag fick ta in vår tvättställning som stod på balkongen inna jag till slut gick upp och lade mej.

Lördag:

Lördagen kom med en solig förmiddag och Jennie dukade upp frukost på balkongen. Vi var en snabb sväng på stan innan vi packade oss och gjorde oss i ordning för att åka till Brudenholz där Svenska klubben tillsammans med Svenska kyrkan arrangerade ett midsommarfirande. Himlen som varit blå på morgonen mörknade successivt och lagom till att vi tänkt ge oss av öppnade den sej och bjöd på ett nästan tropiskt regn. Vi avvaktade, övervägde att ställa in, men tog oss så småningom till midsommarstången, sillen och jordgubbarna i Brudenholz. Regnet hade tyvärr skrämt bort många gäster, men vi som var där fick det till slut riktigt gemytligt. Ett väl planerat och tappert genomfört arrangemang.

På kvällskvisten, lagom till avspark i den sena EM-matchen träffade jag min amerikanska kompis Doug. Doug är en av få hemmapappor här i Basel som är hemma med barn i Ls ålder. Vi brukar kampera ihop på zoo och på stadens promenadvägar och lekplatser om onsdagarna. Men denna kväll efter att Schweiz åkt ur EM på straffar träffades vi på Flanagan’s för att se matchen Kroatien-Portugal, men egentligen mest för att snacka, dricka ett par öl och umgås utan barn för en kväll.

Söndag:

Söndagen började som lördagen med sol och frukost på balkongen. Dock svalare på söndagen och inte lika blå himmel. Enligt överenskommelse från lördagen blev sedan LG upphämtad av familjen Sand som skulle till Gempen för att klättra.

Jag, Jennie och L hade väsentligt lugnare avsikter. Vi packade väskan och gjorde årets andra besök på Gartenbad St Jakob. Trots att vi höll på länge med vår matsäck var vi på trädgårdsbadet och poolområdet vid 11. Vid den tiden var det bara årskortsinnehavare och svenskar på plats. Men söndag i gröngräset nära barnpoolen, 20 grader, växlande sol och lätta moln var perfekt för oss. Vid 14-tiden anslöt LG och familjen Sand. Lugnet som hade varit så skönt på förmiddagen byttes mot bus och vattenkrig på eftermiddagen för att balansera upp dagen.

Söndagskvällen innebar tacos, och LG berättade och förevisade skolveckans Witches-tema: häxmatte, wanted-posters, läsning, giftdryck i en kapsel, egna historier, teckningar, häxord, skrivna porträtt etc. LGs engelska lärare hade verkligen legat i inför terminens sista engelskavecka. Vi hann inte se hela, men vi började att se filmen the Witches.

Jag och Jennie har tittat på överlevaren Bear Grylls the Island säsong två på SVT under ett par veckor, och så där som det blir hamnade vi med ett avsnitt kvar vid 23:30 och var, mot allt förnuft, tvungna att titta färdigt. Således slutade denna trevliga, händelserika och annorlunda midsommarhelg en bit in på måndagmorgon.

13507019_289171254759873_3223582061982620486_n

 

Annonser

2 reaktioner på ”En annorlunda midsommarhelg

  1. Hamnade min kommentar i skräpkorgen…? Godkänn den gärna så kan jag kommentera en annan gång 😉 Provar igen utan att fylla i bloggadressen…

    Kanske var det en annorlunda midsommarhelg för många i och med Brexit, men i Sverige kändes det ändå som att firande överskuggade… 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s