Firade LGs födelsedag på Europa Park

I söndags fyllde vår stora dotter 10 år, en händelse värd en egen bloggpost. Utöver frukost på sängen, lite paket och en bygg- och programmerbar robot blev det en överraskningsresa till närbelägna Europa Park i Tyska Rust. Det blev storbarnshäng på nöjespark med föräldrarna under hela födelsedagen eftersom Roger (min svärfar) och Kristina stannade i Basel med lilla L.

I november i fjol premiärbesökte hela familjen Europa Park under Halloween-perioden.  Vårt första besök gav mersmak och om du vill veta mer om parken, upplägget, för- och nackdelar så läs denna bloggpost först. Europa Park är Europas näst största nöjespark och Tysklands största turistattraktion (läs mer om Europa Park och besök deras hemsida). Besöket i november då lilla L var med bestod till stor del av att vi var premiärförvirrade, hade lite svårt att hitta och att en vuxen åkte med LG medan den andre vuxne åkte fördröjande småbarnattraktioner i väntan på LG och den förste vuxne. Vi hade bestämt att vi skulle göra ett tvådagarsbesök på Europa Park inklusive övernattning på ett av de trevliga temahotellen under våren men så fylldes helgerna av trevligheter och sociala events så det fick skjutas upp. Då passade ett överraskningsbesök utan litet barn perfekt som ersättning. Europa Park är så stort att det krävs ett par besök innan man sett hela parken och ytterligare ett antal besök för att ha sett de över 100 attraktionerna.

Vid besöket i höstas inledde jag och då nioåriga LG med Wodan men där var det för lång kö nu i helgen. Det är annars den läskigaste attraktion jag åkt. Under dagen fanns det anledning till att diskutera just vilken som var den bästa/optimala attraktionen, vad man tycker är läskigast etc. Jag tror alla berörs på läskighetsskalan av: hög höjd, hög fart,brant nedförslut, slängiga kurvor och svårighet för sinnena att hänga med. Men det finns en annan skala att ta hänsyn till också: rolighetsskalan. Medan somliga trippar på läskighet tycker jag det kan vara fantastiskt med något som är ganska läskigt och mycket roligt. Viktigt för rolighetsskalan: vatten, överraskningar och kill i magen.

Silver star och Blue fire är tillsammans med Wodan parkens viktigaste prestiegeattraktioner. Mod och kötider höll oss ifrån dessa attraktioner som förmodligen är ett måste om man lever för läskighetsskalan. Vi åkte bland annat följande höjdare som snarare är hämtade från den kombinerade skalan under vårt besök (inkl länk till onride-filmer):

  • Atlantica SuperSplash – Vatten-berg-och-dal-bana där man sitter i en båt med flera rader i. Enkel bana som överraskar med att byta riktning och ett bra nedförslut.
  • Vindjammer – Klassisk vikingagunga där det gäller att sitta längst ut för att få mest pirr i magen.
  • Fjord Rafting – Man åker i en rund båt i en konstgjord fors. Turen och oturen gör upp om hur mycket vatten båten tar in. Oturen är inte blyg.
  • Arthur – Berg-och-dal-bana där man sitter i ett löv och dinglar med benen medan man åker genom Arthurs minivärld.
  • Euro Mir – Berg-och-dal-bana  med små snurrbara ekipage där man åker upp i en mörk tub och sedan ner med många svängar i hög fart.
  • Poseidon – Berg-och-dal-bana med flera påtagliga vatteninslag.
  • Fluch der Kassandra – Man sätter sej i bänkar i ett rum och sedan börjar bänkrader och väggar att snurra utan chans till fasta referenspunkter.
  • Eurosat – Berg-och-dal-bana i totalt mörker inuti den stora sfären på Europa Park. Dessutom blir man förvillad av strålande ljuskäglor.
  • Matterhorn-Blitz – Hiss upp och sedan berg-och-dal-bana med många svängar på hög höjd i litet ekipage.

Sist men inte minst måste jag nämna FoodLoop där vi åt en tidig lunch. Maten är vad den är, men det prisbelönta temat är exakt vad som anstår ett företag och ett nöjesfält som lever av berg-och-dal-banor: Maten beställs via skärm vid borden och kommer sedan till ens plats via bordsunika berg-och-dalbanor.

Det blev ett mycket lyckat besök och väl hemkomna somnade vi tidigt. Det är något med upplägget på Europa Park som placerar parken bland de goda. Bra mat till rimliga priser. Inget ständigt fokus på att det skall krängas saker som jag ofta uppfattar på andra ställen. Även om det naturligtvis går en slant utöver resa och inträde (som inkluderar alla attraktioner) så betalar man med ett leende och känner att det är prisvärt. Det är värt mycket när man ser tillbaka på besöket på Europa Park.

13599834_10154324372721202_6566299643033423360_n

FoodLoop

13599758_10154324900941202_5627330220425646774_n

Poseidon och ett torn av Silver star

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s